Dnes je sviatok nového Beaujolais
Čaro mladého vína
Mladé vína vždy okúzľovali svojou prenikavou vôňou a sviežou chuťou. Moderné metódy vinifikácie postupne umožnili tieto moky skoro fľašovať a priniesť ich na trh.
Príležitosti sa ako prví chopili Francúzi a v novembri 1951 predstavili prvé Beaujolais – víno dorobené z odrody gamay pochádzajúce z rovnomennej apelácie rozprestierajúcej sa v okolí Lyonu.
V roku 1970, takmer 20 rokov po uvedení prvého Beaujolais Nouveau do barov a reštaurácii v Lyone, víno preniklo do celého Francúzska. Od roku 1985 prichádza na trh vždy v tretí novembrový štvrtok aby postupne dobylo trhy na celom svete.
Mimo územia Francúzska sa ho dnes predá viac ako 60 miliónov fliaš. Väčšina z tohto množstva sa vypije v Japonsku, Nemecku a Spojených štátoch amerických. Nové Beaujolais sa tak stalo bezprecedentným synonymom marketingového úspechu vo vinárskom priemysle.
Špecifické spracovanie
Dve tretiny z celkovej produkcie mladého Beaujolais pochádza z rovnomennej apelácie, tretina je produktom Beaujolais-Villages AOC.
Hrozno sa zbiera výhradne ručne tak, aby sa zachovala neporušenosť jeho strapcov. V oblasti sa preto každý rok v septembri na 3 týždne schádza približne 35 000 oberačov z celého sveta, aby zozbierali úrodu zo 16 000 ha rodiacich vinohradov.
Po šetrnom transporte sa strapce hrozna sypú do uzavretých nádob z dreva, betónu alebo ocele. Tlakom vlastnej hmotnosti sa spodná časť strapcov v nádobe poruší a z bobúľ sa uvoľňuje šťava. V takto získanom mušte samovoľne prebieha alkoholové kvasenie.
Nádoba sa postupne plní vznikajúcim oxidom uhličitým, tlak v nej sa zvyšuje a spôsobuje praskanie bobúľ hrozna, ktoré sú uložené vyššie. Neprítomnosť kyslíka zaručuje zachovanie bohatých ovocných chutí a vôní.
Opísaný proces vinifikácie sa nazýva karbonická macerácia (kvasenie pod tlakom oxidu uhličitého). Po ňom nasleduje druhé, jablčno-mliečne kvasenie, ktorým sa víno zmäkčí. Nakoniec sa filtruje a je pripravené na konzumáciu.
Obsah alkoholu v Beaujolais Nouveau nesmie prevyšovať 12 obj. %, obsah zvyškového cukru je najviac 2 g/l. Ide o ľahké suché víno rubínovej farby s výraznou ovocnosťou. Malo by sa vypiť do 6 mesiacov po zbere, neskôr sa jeho ovocné arómy a sviežosť strácajú. Podáva sa mierne podchladené.
Beaujolais Nouveau však vôbec nie je o či presných pravidlách senzorike. Je to víno osláv, večierkov, priateľstva a dobrej nálady.
Cru Beaujolais
Dištrikt Beaujolais netvoria len apelácie Beaujolais a Beaujolais Village. Z odrody gamay sa tu dorábajú i najväčšie svetové vína vo svojej kategórii. Tajomstvo kvality nesie označenie Cru Beaujolais.
Miestnym kráľom je Cru Moulin-á-Vent AOC. Táto oblasť položila v roku 1936 spoločne s ďalšími štyrmi klasifikovanými apeláciami základ Cru Beaujolais.
Vysoký obsah mangánu v Moulin-á-Vent dodáva miestnemu gamay skutočne výnimočný charakter. Vína sú dobre sfarbené, plné, s výraznou hroznovou chuťou a výbornou štruktúrou trieslovín.
Najlepšie z nich sa môžu archivovať až 20 rokov. A propos, práve v kyslých žulových pôdach Moulin-á-Vent je mangán ľahko dostupný a jeho koncentrácia v pôde často dosahuje pre vinič toxické hodnoty. To prirodzeným spôsobom obmedzuje výnosy a zvyšuje kvalitu miestnych produktov.
Mohutnými vínami sú i moky dorobené v apelácii Morgon. Najväčšou z desiatich Crus Beaujolais je však Brouilly. Plný a bohatý hroznový charakter miestnych médií s príznačnou zemitou stopou radí tieto moky k najlepším v regióne.
Nech je to už tak či onak, na Crus Beaujolais dnes na chvíľu zabudnime. Na trh predsa práve prišlo nové Beaujolais!
Komentáre