HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Degustácia jabľk a hrušiek vo Frýdlante

Akcie s našimi priateľmi ovocinármi sa stali už tradíciou. Teraz sa jedna nádherná uskutočnila vo Frýdlante nad Ostravicí. Priatelia zo severnej Moravy zavítali do krásneho prostredia Domu ovocinárov vo Frýdlante.
   Dňa 8.12.2012 sa zišli vo Frýdlante členovia z okresov územnej rady Frýdek Místek, ovocinári z Rakovej, Žiliny, samozrejme nechýbali domáci ovocinári z  Frýdlantu na čele s p. Saniterom, ktorý pripravil pre účastníkov degustácie príjemné prostredie a posedenie na degustácii jabľk a hrušiek. Veľký záujem o akciu bolo vidieť aj na počte pozvaných a zúčastnených. Vyše 30 degustátorov posudzovalo organo-leptické vlastnosti až 23 vzoriek jabľk zo severnej Moravy, ktoré nesklamali svojim vzhľadom a ani chuťou. Jednalo sa i o moderné, nové odrody pestované v týchto regiónoch. Pre degustáciu pripravil hlavný organizátor akcie p. Čestmír Jež z Územnej rady aj 12 vzoriek zimných hrušiek, medzi ktorými nechýbala aj jedna ázijská hruška. Tieto presvedčili o tom, že hrušky sa dajú jesť aj na Vianoce, ba aj neskôr.
  
Posudzovanie organo-leptických vlastností prebiehalo podľa predpísaných formulárov a posudzovalo sa 7 vlastností ovocia – vôňa, konzistencia dužiny, šťavnatosť dužiny, vzhľad, šupka, chuť podľa celkového dojmu a sladkosť resp. kyslosť. Každý účastník obdržal pokyny pre prideľovanie bodov od 1 po 9. Celú degustáciu s vysvetlením postupu a hodnotením viedol odborný inštruktor z OV SZZ Žilina Jozef Čerňanský , asistovali mu Janko Majzel s ďaľšími žilinskými inštruktormi. Účastníci degustácie si po vydarenej akcii – jednalo sa už o 4.ročník takejto akcie (prvé dve sa uskutočnili u priateľov na Morave, minulý rok v Rakovej) pochvaľovali priebeh akcie ale aj možnosť ochutnať veľké množstvo jabľk, ktoré poniektorí ešte nepoznali.
Hodnotenie vychádza zo súčtu vlastností okrem sladkosti resp. kyslosti, ktorá sa do celkového hodnotenia nezarátava a vlastnosť chuť podľa celkového dojmu sa započítava 2x. Počet odovzdaných hodnotiacich formulárov bol 20, čo je slušný počet pre objektívne vyhodnotenie poradia. Môžem povedať, že výsledky neboli prekvapujúce, lebo na popredných miestach sa umiestnili rubínové typy jabľk. U hrušiek prekvapila mrazuvzdorná ukrajinská hruška Xénia, ktorá suverénne vyhrala. Podrobné výsledky nájdete nižšie.
 
Admirál - celkový víťaz, čo sme aj očakávali prekvapil svojou chuťou podľa celkového dojmu, ako i v konzistencii a šťavnatosti, druhý jesenný Lotos bol zas najvoňavejší a najsladší a tretí skončil rezistentnýTitan, ktorý mal druhú najtenšiu šupku, ktorú prakticky necítiť pri konzumovaní. Na popredných miestach, čo je uspokojujúce, sa umiestnili rezistentné typy jabľk ako Rozela, Lipno, Topaz, Rubinola, Heliodor. Škoda, že medzi vzorkami neboli jonagoldove typy, ktoré by tiež boli určite presvedčili svojou kvalitou.
 
Na záver akcie nechýbal samozrejme už tradičný gulášik a fotenie s priateľmi.
 
Čo povedať na záver ? Moravskí ovocinári na čele s predsedom Územnej rady ČZZ p.Kolekom nesklamali, ba práve naopak, ukázali sa ako skvelí organizátori, hostitelia, priatelia a ľudia s veľkým srdcom. Dohodli sa, že aj na budúci rok bude pokračovať táto tradícia degustácii, pravdepodobne v Karvinej.
 
Vďaka vám, Moraváci !
 
Ako vždy, aj teraz sme priebeh degustácie zdokumentovali a pripravili sme pre vás pár fotiek, na ktorých je všetko, čo potrebujete vidieť.
 
Nájdete ich  v odkazoch Moja Galéria.
 
 
 

Záhrada | stály odkaz

Komentáre

  1. Milujem toto ovocie
    http://www.soof.sk/

    Milujem ovocie
    publikované: 24.05.2013 20:45:17 | autor: ovocie (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014