HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dobré slovenské vínko

Aj takto vyzerá pohľad na dobré vínko
Pravda – 25.5.2007
Deň jedného vinára
Jozef Sedlák
Svet vína sa rozdelil na veľkých priemyselných a malých remeselných výrobcov vína. Jedni aj druhí vinári majú naporúdzi špičkovú vinársku technológiu. A predsa jedným vychádzajú z pivníc síce uhladené, ale masové vína v státisícových kolekciách. Kým víno druhých je víno umelcov.
            Tento mok skrýva v sebe drámu, ktorú vinici každý rok uštedrí neopakovateľné počasie. Vo víne bije duša tvorcu a jeho odovzdanosť dielu, ktorému dal to najlepšie, čo mu vinohradník a vinár môže dať - lásku a všetko poznanie.
Na Slovensku k takým tvorcom patria vinári Roman Janoušek a Branislav Fischer.
            Činorodá Rada Malokarpatskej vínnej cesty si nie náhodou vyhliadla túto dvojicu pezinských vinárov na májové predstavenie jedenástky ich vín na Dni jedného vinára.
Krásne podujatie hodné majstrovských výtvorov pod modrým nebom v starej záhrade modranskej vinárskej školy. Kolekcia bielych a červených vín už legendou opradeného ročníka 2006, ktorú predstavili Janoušek s Fischerom, stála za ochutnanie.
            Napospol v nej dominovali typické malokarpatské odrodové vína - Rizling rýnsky a Rizling vlašský s Veltlínskym zeleným. Dávna pýcha kraja dostala v Janouškovom modernom prepise podobu vín odetých do ľahučkého závoja s krásnym buketom.
            Janoušek, prvý z ponovembrovej vlny slovenských vinárov, ktorý dobyl pre našu krajinu v roku 2003 šampiónsky titul na veľkom medzinárodnom konkurze v Ľubľane, si poradil s úskaliami minulého prehriateho ročníka. Jeho biele vína neboli uvarené, nestratili nič zo skvelej aromatiky a na uzde udržal aj alkohol. Čo víno, to titul z niektorých jarných slovenských či moravských výstav.
            V obchode sa hľadá ťažko.
Neveľkú, 60-tisíclitrovú ročnú výrobu rozchytajú reštaurácie a vinotéky. Janoušek s Fischerom ju plánujú nanajvýš strojnásobiť, väčšia výroba sa totiž vymkýna osobnej kontrole. A vinár pod Malými Karpatami ako vo francúzskom Bordeaux by mal víno vždy osobne pohladiť. Na Rulandskom modrom a skvelej frankovke tento láskavý teplý dotyk cítite.
            História malokarpatského vína je plná pádov a vzostupov. Posledné roky sú o vstávaní z prachu a popola. A práve takí zanietenci ako Janoušek a Fischer dávajú nádej na znovuzrodenie čistého a pravého slovenského vína v srdci vinárskej krajiny.

Vínko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014