HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Letná degustácia jabĺk Brodno 2007

Výsledky degustácie sú uvedené v tabuľke. Pripájam aj pár fotografií z akcie.

Ako je už tradíciou, odborníci - ovocinári zo žilinského regiónu sa zišli v Brodne na posudzovaní organoleptických vlastností jabĺk, ktoré majú konzumnú zrelosť v letnom období ale aj pár iných. Hodnotenie prebiehalo podľa medzinárodných pravidiel pre posudzovanie vlastností. Akcia prebiehala v priateľskom duchu a po degustácii jabľk sa na stôl dostali i výrobky z ovocia a pri odbornej debate aj tieto boli postupne likvidované s príslušným akcentom na kvalitu ale i kvantitu.

Výsledky degustácie jabľk konanej dňa 22.8.2007 v Brodne pri Žiline
         
Odroda       Celkom   Vzorka č.  Vôna/1   Konzist/2   Šťavnat/3   Vzhľad/4    Šupka/5   ChuťCD/6   SladKys/7  
  Poradie Body   body por. body por. body por. body por. body por. body por. body por.
Prima 1 50,89   2 8,00 2 7,22 1 6,89 1 8,00 2 6,56 1 7,11 3 7,11 1
2x57 2 50,67 14 8,22 1 7,00 2 6,44 7 8,11 1 6,22 2 7,33 1 6,78 2
Paula Red 3 47,67   6 7,00 4 6,78 4 6,67 5 6,78 7 6,00 4 7,22 2 6,56 3
Discovery 4 46,00   7 6,22 6 6,89 3 6,78 4 6,33 9 6,22 3 6,78 5 5,89 9
James Grieve 5 45,78 10 6,11 8 6,67 5 6,56 6 6,33 10 5,89 6 7,11 4 6,56 4
Šampion 6 45,67   5 5,56 11 6,44 8 6,89 2 7,78 3 5,89 5 6,56 6 6,44 5
Diadém 7 45,00 12 6,44 5 6,44 7 6,44 8 7,67 4 5,33 12 6,33 8 5,89 10
Red Melba 8 43,33   4 7,44 3 6,44 6 5,67 14 6,00 12 5,56 10 6,11 9 6,00 7
Rubín 9 43,00 15 5,78 9 6,22 10 6,89 3 6,22 11 5,89 7 6,00 11 6,11 6
Vista Bella 10 42,78   9 6,22 7 6,00 11 6,33 9 5,56 14 5,78 8 6,44 7 5,11 13
Early Geneva 11 42,00 11 4,56 15 6,44 9 6,11 11 7,44 5 5,44 11 6,00 12 5,78 12
Parmena letná 12 40,11   8 4,78 14 5,44 14 5,78 13 7,00 6 5,56 9 5,78 13 4,56 15
Ketrin 13 40,00   1 5,67 10 5,78 12 5,78 12 5,67 13 4,89 14 6,11 10 5,89 11
Dulcit 14 39,00    3 5,00 12 5,22 15 6,22 10 6,67 8 5,00 13 5,44 15 4,78 14
JM-J1 15 35,22 13 4,89 13 5,44 13 5,44 15 3,33 15 4,78 15 5,67 14 6,00 8
Počet vzoriek degustácie     : 15
Pôvod vzoriek  :                 región Žilina, 330-550 m n.m
Pestovatelia :                            Majzeľ, Čerňanský, Vrábeľ, Mičiak, Štafen, Ďuriník
Počet účastníkov degustácie  : 12
Šéfkomisár degustácie  : Ing. Jozef ČERŇANSKÝ

Príprava degustačných vzoriek - určovanie poradia (Komisár a šéfkomisár)

Oboznamovanie sa s hodnotením vzoriek podľa medzinárodných pravidiel

Zodpovedné hodnotenie so zápisom do predpísaných formulárov s prejedením na zmenu chuti

Príprava ďaľšej vzorky pre degustátorov

Rozdávanie malej vzorky degustátorom z ďaľšej odrody

Pohľad na časť degustátorov pri akcii - vonia? dužina v poriadku?dosť šťavnaté? a čo vzhľad a tvar? šupka tenká?

celkový dojem ujde? kyslé alebo sladké?

Na toto všetko musia degustátori odpovedať pri hodnotení vzorky - preto tá sústredenosť !

Po degustácii - uff, konečne ! Odborná debata odborníkov

 


Záhrada | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014