RECEPTY
ŠPECIALITY OD JC
Malá knižočka Veľkých receptov
Vážený hocikto !
Každý, komu sa dostane táto Malá knižočka Veľkých receptov do ruky
a čokoľvek z nej vlastnoručne vyrobí, pochutí si a nebude ľutovať.
Výroba nie je náročná.
Uvidí, že človek v spolupráci s prírodou dokáže zázračné veci,
ktoré rozihrajú chuťové kanáliky, čo sa len tak ľahko nedajú oklamať.
Ku tomu všetkému prajem veľa chuti a odvahy.
jc.
Dobrú chuť a Nazdravie !
30.12.2010
KEČUP
3 kg rajčín
30 dkg cibule
50 dkg jabĺk
3 papriky
1 feferónka
1 hlávka cesnaku
20 dkg cukru
1,5 dcl octu
2,5 dkg soli
1/2 čaj.lyžičky ml.škorice
6 hrebíčkov
5 guliek nového korenia
3 bobkové listy
ml.korenie,ml.paprika,zázvor
1 uvarená cvikľa (varíme zvlášť)
Všetko okrem octu a cukru varíme 2 hodiny, prepasírujeme a rozmixujeme,
pridáme ocot a cukor a ešte varíme do husta (asi 1/2 hod.).
Sterilizujeme 20 min. na 80 oC.
ŠALÁT Z VARENEJ FAZULE
1 kg cibule
1,5 dcl oleja
podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu
pridáme nakrájané
1 kg papriky
1 kg ošúpané paradajky
spolu povaríme.
Pridáme
1 kg uvarenej fazule
3/4 kg uvarené a pokrájané párky
preosiate deko bez horčičných semienok
2 dcl octu
20 dkg cukru a zamiešať.
Necháme to stáť 2 hodiny a plníme do pohárov.
Sterilizujeme 20 min. na 100 oC.
VÝBORNÁ PAPRIKOVÁ POMAZÁNKA
2 kg paprika kápia
1 kg rajčiny
1/2 kg cibuľa
1/2 kg mrkva
2 feferónky
Všetko pokrájané alebo pomleté varíme 2 hodiny, prepasírujeme, rozmixujeme, pridáme
1 pol.lyžica soli
2 dcl oleja
3 dcl octu
15 dkg cukru
Za stáleho miešania ešte varíme 15-20 min. Plníme do pohárov.
Môžeme sterilizovať vo vode 20 min. na 80 oC.
ZAVÁRANÉ PAPRIKY – ALMA (guľkačka)
Nálev
1 l octu
2 1/2 l vody
15 dkg cukru
16 dkg soli
Poumývané a odkvapkané celé papriky sa obvaria v tomto náleve asi 5 minút od bodu varu,
vyložíme na sito v miske, necháme odkvapkať a plníme do pohárov. Zalejeme horúcim nálevom,
v ktorom sme ich obvárali. Sterilizujeme 20 min. na 80 oC.
ŠALÁT Z HRÍBOV
1,75 kg hríbov, pokrájať a povariť 5 min, precediť a nechať vychladnúť
60 dkg nakrájanej cibule
90 dkg nakrájanej papriky
30 dkg paradajkového pretlaku
25 dkg kečupu
30 dkg cukru
6 dkg soli
2 dcl oleja
Nálev
4 dcl octu
2 dcl vody
10 ks guličiek čierneho korenia
2 ks bobkového listu
6 ks klinčekov
Nálev povaríme 5 min a precedíme.
Nálev a ostatné ingrediencie premiešame, natlačíme do pohárov, zalejeme zvyšným nálevom a sterilizujeme 30 min pri 90 oC.
NAKLADANĚ UHORKY
Zo zelenín sa najčastejšie pripravujú uhorky-nakladačky v sladkokyslom korenenom náleve. Doporučujem ich pripravovať sterilizáciou bez použitia chemických konzervovadiel. Ako prísady môžeme použiť kôpor, celé čierne korenie, cibuľu, vždy chren, ale fantázii sa medze nekladú. Tento rok môžete vyskúšať môj dlhými rokmi upravený a osvedčený recept, ktorý si vám dovolím ponúknuť. 3 I vody, 1 liter octu, 35 dkg curku, 16 dkg soli, väčšia cibuľa, zeleninová paprika, 10 tabletiek sacharínu, 20 zrniek čierneho korenia, 5 lyžičiek horčicového semena, 5 ks bobkového listu. Všetko spolu povariť (asi 5-6 minút) a ešte teplým zaliať uhorky či inú zeleninu.
Na dno zaváracieho pohára dáme: 3 koliečka cibule, 4 - 5 koliečok mrkvy, 2-3 pásiky chrenu, trocha kôpru, zelerový lístok, 3-4 koliečka papriky, feferónku. Sterilizujeme 5 minút pri 100 ºC.
NAKLADANÉ RUSKÉ UHORKY, PAPRIKY,...
Nálev:
10 l vody
3 pol. lyžice soli
2 nakladače
10 minút povaríme
Uhorky, papriky a huby zalievame studeným, karfiol horúcim nálevom.
1-2 týždne necháme kvasiť v teple a potom uložíme do chladna.
Vynikajúce !!! Dobrú chuť !!!
CHREN V NÁLEVE
3 diely vody 1/2 dielu octu, ½ dielu cukru. Uvaríme a necháme vychladnúť.
Očistený chren nakrájame na malé kocky a rozmixujeme v náleve.
Prebytočnú vodu zcedíme. Naplníme malé poháre a tesne uzavrieme.
EGREŠOVÉ ČATNÍ
1,75 kg egrešu
25 dkg nakrájanej cibule
30 dkg hrozienok
70 dkg cukru
1 PL soli
2 KL mletého zázvoru
1 KL korenia
4 dcl octu
Cibuľu varíme s trochou vody do zmäknutia. Potom ju necháme odkvapkať a pridáme 1 dcl octu a ostatné prísady. Zmes privedieme do varu a varíme za občasného premiešania, pokiaľ zmes neni dostatočne hustá. Ku koncu prilejeme zbytok octu. Hotovú horúcu zmes plníme ihneď do nahriatych pohárov, ihneď uzavrieme a na 10 min. obrátime hore dnom. Pri nižšej teplote než 85 oC sterilizujeme 20 min. pri 100 oC. Necháme vychladnúť a uskladníme v chlade.
PEČEŇOVÁ PAŠTÉTA
3 kg brav.laloku alebo slaniny
1 1/2 kg brav.pečienky
4 veľké cibule
Všetko za surova pomelieme 2x na drobnej šajbe, pridáme
3 bobkové listy potlčené
15 celých surových vajec
2 pol.lyžice soľ, podľa chuti aj viac
1 káv.lyžička čierne korenie, podľa chuti aj viac
Všetko dobre premiešame a plníme do vymastených 3,3 dcl pohárov do 3/4.
Sterilizujeme 20 min. na 90 oC.
OŠKVARKOVÁ NÁTIERKA
75 dkg oškvarkov
7 dcl lečo aj so šťavou
3,3 dcl zavarená kápia aj so šťavou
1 feferónka
Pomelieme na drobno, pridáme
5 pol. lyžíc zarovnaných vegety
4 pol. lyžice horčice
4 surové vajíčka
Všetko dobre premiešame a plníme do 3,3 dcl pohárov.
Sterilizujeme 20 min. na 90 oC.
FALOŠNÁ HUSACIA PEČEŇ
300 g bravčovej pečene
1 lyžica masti
2 dl šľahačkovej smotany
4 vajcia
1 lyžička soli
mleté korenie
Umytú a osušenú pečeň pokrájame na menšie kocky, vložíme do mixéra a spolu s celými vajciami mixujeme. Postupne prilievame smotanu, pridáme soľ, okoreníme a dokonale rozmixujeme. Nádobu na zapekanie nahrubo vymastíme masťou a vlejeme rozmixovanú zmes. Pečieme zakryté pri vyššej teplote asi 45 min. Pred dopečením odokryjeme a necháme krátko zapiecť.
RUSKÉ PIROHY
250 g hrubej múky
pol lyžičky soli
1 vajce
1,5 dl vody
1 lyžica masla
2,5 dl kyslej smotany
kôpor
Plnka:
200 g v šupke uvarených zemiakov
100 g tvarohu
soľ
mleté čierne korenie
1 cibuľa
olej
Ošúpané zemiaky a tvaroh pomelieme na mäsovom mlynku, pridáme nadrobno pokrájanú na oleji opraženú cibuľu, osolíme, okoreníme a premiešame.
Múku premiešame so soľou, pridáme vajce, prilejeme vodu a vypracujeme vláčne cesto.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 mm, pokrájame na štvorčeky,
naplníme plnkou a dobre uzavrieme. Pirohy varíme v osolenej vode 4 minúty.
Scedené pirohy podávame poliate rozpusteným maslom a smotanou, ozdobené kôprom.
DIABOLSKÉ TOUSTY
1 kg očistenej zelenej papriky
1 kg paradajok
3 veľké cibule
1 hlávka cesnaku
2 feferónky
2 veľké (1/2 kg) luncheonmeaty alebo 1 kg uvarený bôčik
trochu čierne mleté korenie
Všetko zomelieme na drobnej šajbe mlynčeku, posypeme osiatym dekom, varíme 45 min..
Plníme do pohárov a sterilizujeme 30 min. na 90 oC.
Natierame v tenkej vrstve na hrianky.
CESNAKOVÁ NÁTIERKA
1 trojuholníkový syr Karička
toľko isto masla
1,5 cm sardelová pasta
1 strúčik cesnaku rozotrený
Dobre vymiešame a natierame na hrianky alebo tenko nakrájané krúžky z rožkov.
Jednohubky pripravíme tak, že na ne naukladáme kolečká domácej klobásky,
štvorčeky papriky, na vrch kvapku výbornej paprikovej pomazánky
a napicháme šparátka.
LOKŠE
1 kg v šupke uvarených zemiakov
300 g hladkej múky
1 lyžica soli
1 lyžica masti
husacia masť na natieranie
Zemiaky ošúpeme, postrúhame na jemnom strúhadle, osolíme, pridáme hladkú múku, masť a vypracujeme vláčne cesto. Na múkou vysypanej doske z cesta vypracujeme válček s priemerom 5 cm, z ktorého krájame 1 cm hrubé kolieska. Kolieska na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme na tenké placky a pečieme z oboch strán na sporáku alebo na suchej teflonovej panvici. Teplé lokše natrieme husacou masťou a preložíme.
PEČENÁ KAČICA
1 kačica
3 jablká
Rasca
Soľ
Kačicu umyjeme, utrieme, nasolíme z vnútra i z vonku a necháme 12 hod. odležať.
Opláchnutú naplníme štvrťkami z jabĺk, posypeme celou rascou a pečieme
pri 175 st. asi ¾ hod. na bruchu. Potom ju otočíme a pečieme ¾ hod.
Podávame s lokšami potretými kačacím tukom a štipkavou čalamádou.
Mňam.
Dobrú chuť !
ORECHOVICA a la JC
10 svätojánskych orechov pokrájaných na štvrťky
dáme do 2 l pohára, zalejeme ich
1 l pálenky (jablčkovica,...), pridáme
5-8 kávových zrniek
1 strúčik vanilky
2-3 kolieska citrónu so šupou
10 dkg kryštál. cukru
Necháme 40 dní v tme macerovať.
Zlejeme – precedíme.
Ako liek (žalúdočné ťažkosti, hnačky,...) používame nezriedený macerát 0,2 cl (štamperlík) denne.
Na pitie zriedime ďaľším litrom pálenky.
MYSTERY
0,75 l domoviny
0,5 l 40% rumu
1 l biele víno
0,5 kg cukru kryštál
1 vanilkový cukor
3 citróny pokrájané na kolieska
14 dní necháme v tme, občas premiešame
precedíme cez gázu
BECHEROVKA
1 l vodky
4 kávové lyžice Stomaranu
3 lyžice kryštál. cukru
1 vanilkový cukor
5 cm škorica celá
5 ks klinčeky
2 dni necháme macerovať
precedíme cez handričku.
VERMUT
10 l vína
1 dcl esencie vermutovej
1 kg cukru
7 dcl vodky
Dobre premiešame a necháme 5 dní stáť.
CIBUĽOVÝ SIRUP
1 kg cibule
1 l vody
40 dkg cukru
Varíme 1 hod. Rozmixujeme, pridáme 2 polievkové lyžice medu. Uschováme v chladne.
PUDINGOŠE
90 dkg hladkej múky špeciál
10 dkg práš. cukor
2 kocky droždia
4 dcl mlieka
5 pol.lyžíc oleja
štipka soli
1 bal. prášok do pečiva
3 bielka sneh
Zamiešať cesto a nakoniec pridáme šľahaný sneh z 3 bielok.
Cesto rozdelíme na 6 bochníkov a natenko vygúľame.
Každý natrieme pripravenou plnkou, stočíme na záviny.
Dva a dva zavinieme spolu, potrieme žľtkom a dáme piecť.
Plnka
5 dcl mlieka
5 balíkov kakaového prášku (pudingového, môže byť aj čokoládový puding)
4 pol. lyžice kakaa
30 dkg cukor kryštál
1 palmarín
Z mlieka, cukru a pudingu uvaríme hustú kašu a ešte do horúceho vmiešame 1 palmarín. Hmotu necháme vychladnúť.
Preto plnku varíme najskôr. !!!
POMARANČOVÝ DŽÚS
POMARANČOVÝ DŽÚS
Šupky z 5 pomarančov zalejeme vodou, pridáme 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej, necháme takto 4 dni. Potom rozmixujeme
Zvaríme 3 ½ l vody s ½ kg cukru, rozmixovanú zmes týmto horúcim zalejeme a cedíme cez jemnú handričku (čipku). Plníme do umelohmotných fliaš.
RÍBEZĽOVÝ SIRUP ZA STUDENA
Ríbezle popučíme, necháme vykvasiť v 5 l. pohároch 8-10 dní, potom vylisujeme.
Vylisovanú šťavu necháme v umytých pohároch usadiť 2 dni a hadičkou čistú stiahneme.
Na 7 l čistej šťavy pridáme ¾ l vody.
Na 1 l takto pripravenej zmesy pridáme 1 kg cukru.
Miešame 2-3 hod. zmes za surova.
Môžeme pridať sorbit na konzervovanie (E200 + mliečny cukor),
1 sáčik na 10 l.
Nalejeme do umytých a vysušených fliaš, uzatvoríme vyvarenými špuntami(uzávermi)
a uložíme v chladne.
Pijeme riedené čistou vodou podľa chuti (1:10).
Prajem pri tom príjemný zážitok.
RÍBEZĽOVÝ MUŠT
Ríbezle popučíme, necháme 24 – 48 hod., potom vylisujeme.
Pridáme na 1 l šťavy 1 – 1,5 l vody.
Na 30 l takto pripravenej zmesy pridáme 3 – 4 kg cukru (podľa chuti).
Zahrievame na 75 – 80 oC, pritom zbierame peny až je mušt čistý.
Môžeme pridať sorbit na konzervovanie (E200 + mliečny cukor), 1 sáčik na 10 l.
Horúci nalejeme do umytých a vysušených fliaš, uzatvoríme a uložíme po ležiačky,
aby sa špunty tiež zasterilizovali.
Pijeme neriedené ale môžeme aj riediť vodou podľa chuti.
Prajem pri tom príjemný zážitok.
JABLKOVÝ MUŠT
Zdravé umyté jablká pomelieme a vylisujeme.
Kto nemá možnosť doma, dovezie ich do najbližšej muštárne
a tam to urobia cca za 3 Sk.- / liter muštu.
Vylisovaný mušt zahrievame na 75 – 80 oC, pritom zbierame peny až je mušt čistý.
Môžeme pridať sorbit na konzervovanie (E200 + mliečny cukor), 1 sáčik na 10 l.
Horúci nalejeme do umytých a vysušených fliaš, uzatvoríme a uložíme po ležiačky,
aby sa špunty tiež zasterilizovali.
Pijeme neriedené ale môžeme aj riediť vodou podľa chuti.
Prajem pri tom príjemný zážitok.
SLIVKOVÝ LEKVÁR BEZ ROBOTY
Umyté slivky odkôstkujeme a natlačíme do veľkého hrnca. Prikryjeme a dáme do trúby.
Pečieme 9-10 hod. bez zásahu na 150 oC. (najlepšie v noci od 21:00 do 6:00). Lekvár vyberieme, pridáme cukor pod2a chuti a ešte na platni povaríme 15 min. Naplníme ním poháre alebo kelimky, ktoré vzduchotesne uzavrieme. Do kelimkov dáme navrch alobal, pritlačíme a uzavrieme.
Vynikajúci ! Dobrú chuť !
JAHODOVÝ DŽEM
1 kg jahôd
2 lyžičky kyseliny citrónovej
1/2 kg cukru kryštál alebo krupice
1 sáčik Gelfix extra na 1 kg ovocia a 1/2 kg cukru
Jahody umyté a bez stopiek dáme do hrnca , rozmačkáme alebo rozmixujeme a varíme 5 minút. Z cukru si odoberieme 2 lyžice, zmiešame s gelfixom a pridáme k jahodám. Varíme 1 minútu a pridáme ostatný cukor s kyselinou citrónovou.
Privedieme do varu a varíme najmenej ďalších 5-8 minút. ( Nemusíme mať platničku na šestku, aby nám to nepretieklo ). Ak na konci varenia budeme mať na džeme penu, tak ju ľahko odoberieme.
Džem si kvapneme na tanierik a za chvíľu uvidíme, či už tuhne. Plníme do predhriatych pohárov.
JAHODOVÝ SIRUP
1 l prevarenej, vychladnutej, vody, 1 kg rozmiaganých jahôd, 1/2 vrecúška kyseliny citrónovej, 1/2 vrecúška želírovacieho cukru, 500 g cukru.
Jahody premiešame s vodou a kyselinou citrónovou, prikryjeme a odložíme do druhého dňa. Na druhý deň šťavu precedíme cez plátno, do šťavy pridáme cukor, želírovací cukor, premiešame a privedieme do varu. Varíme asi 2 minúty a ešte vriaci sirup nalievame do fliaš, ktoré hneď uzatvoríme a odložíme na tmavé a chladné miesto.
1 kg jahôd
2 lyžičky kyseliny citrónovej
1/2 kg cukru kryštál alebo krupice
1 sáčik Gelfix extra na 1 kg ovocia a 1/2 kg cukru
Jahody umyté a bez stopiek dáme do hrnca , rozmačkáme alebo rozmixujeme a varíme 5 minút. Z cukru si odoberieme 2 lyžice, zmiešame s gelfixom a pridáme k jahodám. Varíme 1 minútu a pridáme ostatný cukor s kyselinou citrónovou.
Privedieme do varu a varíme najmenej ďalších 5-8 minút. ( Nemusíme mať platničku na šestku, aby nám to nepretieklo ). Ak na konci varenia budeme mať na džeme penu, tak ju ľahko odoberieme.
Džem si kvapneme na tanierik a za chvíľu uvidíme, či už tuhne. Plníme do predhriatych pohárov.
JAHODOVÝ SIRUP
1 l prevarenej, vychladnutej, vody, 1 kg rozmiaganých jahôd, 1/2 vrecúška kyseliny citrónovej, 1/2 vrecúška želírovacieho cukru, 500 g cukru.
Jahody premiešame s vodou a kyselinou citrónovou, prikryjeme a odložíme do druhého dňa. Na druhý deň šťavu precedíme cez plátno, do šťavy pridáme cukor, želírovací cukor, premiešame a privedieme do varu. Varíme asi 2 minúty a ešte vriaci sirup nalievame do fliaš, ktoré hneď uzatvoríme a odložíme na tmavé a chladné miesto.
BAZOVÝ SIRUP
Na 2 litre vody treba nazbierať 20 kvetov opatrne (aby na nich zostalo čo najviac peľu).
Vodu prevarriť a nechať vychladnúť. Do nej pridáme 100 gramov kyseliny citrónovej (môže sa dať aj menej - keď má niekto rád viac sladké). Ideálne je mať 5 litrový zaváraninový pohár, do ktorého sa táto voda s kyselinou naleje a do nej sa povkladajú kvety. Môže byť aj 5 l hrniec.
Nádobu zakryjeme a necháme to stáť 24 hodín.
Po 24 hodinách sirup precedíme...najlepšie cez husté sitko, ešte lepšie je vystlať sitko nejakou riedkou tkaninou napr. gázou, alebo jemnou utierkou (samozrejme čistou J).
Do precedenej šťavy pridáme 2 kg kryštálového cukru a miešaním ho úplne roztopíme.
Potom už len plníme do čistých fliaš.
Sirup netreba variť ani nič podobné, lebo kyselina citrónová aj cukor sú spoľahlivé konzervačné látky.
V lete takýto sirup výborne osvieži, dvihne tlak (preto ľudia s vysokým tlakom,pozor!), pôsobí povzbudzujúco. Je určite zdravší ako rôzne sirupy s umelými sladidlami z obchodu.
Napĺňam ho aj do malých pekných flaštičiek, ktoré potom podarujem mojim známym, keď ma prídu navštíviť....majú z toho obrovskú radosť – pripomína im to prázdniny u babky v detstve.
OSVIEŽUJÚCI NÁPOJ Z BAZY
Potrebujeme:
čerstvé bazové kvety (sušené), ½ kg kryštálového cukru, citrón, 4 l prevarenej vody
Ako na to:
Z bazových kvetov sa môže pripraviť veľmi lacno osviežujúci nápoj po celý rok, ktorý má tiež liečebný účinok
Do 5 litrovej fľaše od uhoriek vlejte 4 l prevarenej vody (vychladenej), niekoľko čerstvých bazových kvetov, cukor, na tenké plátky nakrájaný citrón a všetko nechajte asi 9 dní kvasiť. Fľašu previažte tenkým plátnom, aby sa do nej nedostali muchy. Obsah niekoľkokrát denne rozmiešajte.
Po 9 dňoch šťavu zleje do fliaš, dobre zazátkujte a previažte drôtom.
„Malinovku“ uložte na 14 dní do chladnej pivnice. Pri otváraní obsah šumí ako sekt.
TIP: Neskôr, keď už nie sú čerstvé kvety, použite sušené kvety. Pre tento účel sušte kvety vcelku. V zime sa dá čerstvá citrónová šťava nahradiť konzervovanou. Do šťavy môžete pridať vinný ocot, ktorý v lete organizmus príjemne osviežuje a chladí. Podľa chuti môžete ešte pridať cukor.
Do 5 litrovej fľaše od uhoriek vlejte 4 l prevarenej vody (vychladenej), niekoľko čerstvých bazových kvetov, cukor, na tenké plátky nakrájaný citrón a všetko nechajte asi 9 dní kvasiť. Fľašu previažte tenkým plátnom, aby sa do nej nedostali muchy. Obsah niekoľkokrát denne rozmiešajte.
Po 9 dňoch šťavu zleje do fliaš, dobre zazátkujte a previažte drôtom.
„Malinovku“ uložte na 14 dní do chladnej pivnice. Pri otváraní obsah šumí ako sekt.
TIP: Neskôr, keď už nie sú čerstvé kvety, použite sušené kvety. Pre tento účel sušte kvety vcelku. V zime sa dá čerstvá citrónová šťava nahradiť konzervovanou. Do šťavy môžete pridať vinný ocot, ktorý v lete organizmus príjemne osviežuje a chladí. Podľa chuti môžete ešte pridať cukor.
VIANOČNÉ OPLATKY
Sladké 2,5 hod 80 ks
0,5 l mlieka
0,5 l vody
55 dkg hladkej múky špeciál 00
1 bal. vanilkový cukor
8 dkg kryštálový cukor
1 žľtko
štipka soli
4 dkg masla alebo 6 lyžíc oleja
Trubičky 2 hod 160 ks
0,5 l mlieka
0,5 l vody
55 dkg hladkej múky špeciál 00
1 bal. vanilkový cukor
24 dkg kryštálový cukor
1 žľtko
1 kávová lyžička škorice
štipka soli
4 dkg masla alebo 6 lyžíc oleja
Slané 3,5 hod 360 ks
0,5 l mlieka
0,5 l vody
55 dkg hladkej múky špeciál 00
1 žľtko
2 kávové lyžičky soli
2 kávové lyžičky celej rasce
4 dkg masla alebo 6 lyžíc oleja
VIANOČNÝ VAJEČNÝ LIKÉR
5 lyžíc cukor múčka
1 konzerva sladké salko
5 ks žľtok
1 balíček vanilkový cukor
0,5 l rum
Žľtka dáme do šľahača spolu s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom.
Šľaháme asi 10 minút. Na chvíľu vypneme a znovu šľaháme 10 minút. Po vyšľahaní pridáme salko a šľaháme dalej. Čím dlhšie šľaháme, tým je vaječný likér lahodnejší.
Po vyšľahaní žľtok s cukrom a salkom, vlievame po troškách rum. Šľaháme asi 7 minút.
Vianočný vaječný likér uložíme na chladné miesto a podľa príležitosti podávame.
Vyjde z toho 1 L likéru.
HRIATE NA VIANOCE
7 dcl vodky
1 bal. vanilkový cukor
2 kúsky celej škorice
4 hrebíčky
2 dcl vody
8 lyžíc cukru
Cukor sa stopí na karamel, zaleje vodou, pridá sa škorica, hrebíky, vanilkový cukor a chvíľu sa to povarí. Naleje sa vodka a zahreje sa to skoro na bod varu.
GULÁŠ “a la JC“ PRE 10 ĽUDÍ.
Suroviny:
1 kg hovädzia kližka (krky, predné)
1 kg bravčová lopatka
1,5 kg udené koleno alebo bravčové rebrá
1,5 kg bôčik (na stopenie a oškvarky)
2 kg cibuľa
1 lečo 7 dcl bez klobásky alebo čerstvé paradajky a papriky
2 kg zemiaky
2 ks masox
1 bal paprika štipľavá
1 bal paprika sladká
1 bal majoránka
1 hlávka cesnaku
½ l červené víno
soľ
Postup:
Na kocky nakrájaný bôčik stopíme na chrumkavé oškvarky, vyberieme na tanierik, posolíme a ponúkneme aj prítomných.
Na vyškvarenej masti usmažíme za stáleho miešania nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita. Pridáme kocky hovädzieho mäsa aby pustilo šťavu a udené kolienko na pochutenie pred jedením gulášu. Potom pridáme lečo, korenie, papriku, masox, polovicu vína, 5 celých oškriabaných zemiakov, soľ, podlejeme trochou vody a dusíme za výdatného miešania a chutnania do skoromäka.
Pridáme kocky bravčového mäsa s trochou vody, koreninami a dusíme do skoromäka. Dávame pozor na kolienko a ak je mäkké vyberieme a horúce papkáme s chrenom a horčicou. Uch, to je lakota !
Nakoniec pridáme očistené na kocky nakrájané zemiaky aj s vodou, v ktorej čakali trpezlivo až do tejto chvíle. Dáme pozor, aby sa nerozvarili a zároveň boli mäkké.
Uvarenú zmes dochutíme soľou, pretlačeným cesnakom, majoránkou, korením, paprikou a zbytkom vína (ak ešte nejaké zostalo ! ).
Počkáme 2 min. a hotový guláš “a la JC” odstavíme.
Podávame s výborným chlebíkom a pivkom (lebo iné sa ku tomu lahodnému jedlu ani nehodí).
Prajem dobrú chuť !
KAPUSNICA “a la JC” PRE 10 ĽUDÍ
1,5 kg bravčovej krkovice udenej
1 kg bravčových rebier
10 nožičiek klobásky udenej
1 kg kyslej kapusty
3 l kapusnice
5 dkg húb (3 hrstí)
10 veľkých zemiakov
1/4 masla
1 hlávka cesnaku
1 smotana na šľahanie 0,25 l
4 chleby
Huby, mäso, klobásky, zemiaky a kapustu varíme vo vode do mäka, mäso vyberieme, pokrájame na kúsky, vysypeme do vody. Pridáme kapusnicu, chvíľu povaríme, pridáme maslo, smotanu a za stáleho miešania uvedieme do varu, dochutíme postrúhaným cesnakom, prípadne soľou, paprikou a korením.
Podávame s chlebom a pivom.
SYROVÉ GUĽKY
3/4 kg br. bôčik
20 dkg syr Eidam
2 dcl mlieka
Soľ, korenie, červená paprika, rasca
Pomletý bôčik, postrúhaný syr, mlieko a ostatné ingrediecie vymiešame v miske.
Z odstátej zmesy ( v chladničke ) narobíme guľky, obalíme v trojobale, vysmažíme
a jeme ako jednohubky prípadne so zemiakmi a uhorkou.
Chýrne ku vínku !
KLOBÁSKY
5 kg bravčového bôčika
5 kg bravčovej lopatky
20 dg soli (1/2 môže byť rýchlosoľ)
1 lyžička mletého cukru
15 dg papriky sladkej
5 dg papriky pálivej
1 balík mletej rasce
10 dg cesnaku rozotretého na kašu
Mäso nakrájame na kocky 2x2 cm. Soľ s cukrom premiešame, mäso nasolíme po vrstvách, dobre utlačíme v nádobe a prikryjeme igelitom. Necháme ho stáť 2 dni v chlade. Na odležané kocky pridáme koreniny a dobre premiešame. Mäso pomelieme na šajbe 8 mm. Takto pomleté mäso dobre vymiešame rukami (20 min.). Plníme do bravčových čriev a robíme krátke
20 cm klobásky. Udíme ich bukovým drevom a bukovými pilinami studeným dymom. Uskladňujeme v chlade a v prievane asi 1 mesiac. Potom pobalíme a dáme do mraziaku. Čerstvé jeme uvarené, vysušené jeme surové. Z tohoto množstva vyjde asi 30 klobások .
JELÍTKA
3 kg ryže
1 bravčové pľúcka
½ kg bravčová pečeň
½ kg kožky zo slaninky
½ kg odrezky mäsa (hlava, kolienko)
1 feferónka suchá
5 bobkových listov
½ kg bravčové sadlo (otočky)
1 kg cibule
soľ
10 dg cesnaku rozotretého na kašu
1 balík čierne korenie mleté
1 balík nové korenie mleté
½ balíka zázvor mletý
½ l surovej bravčovej krvi
Pľúcka, pečeň, kožky, mäso varíme vo vode do ktorej sme dali feferónku a bobkový list do mäka. Ryžu uvaríme do mäka a sucha v bravčovom ovare z mäsa. Sadlo (otočky) pokrájame a usmažíme na oškvarky, pridáme do nich nadrobno pokrájanú cibuľu, usmažíme do zlatista a pomelieme nadrobno aj s masťou. Na drobno pomelieme uvarené pľúcka, pečeň, kožky zo slaninky a odrezky mäsa. Všetko pomleté vysypeme do ryže, pridáme všetky koreniny a soľ, 2 l bravčového ovaru z mäsa a dobre premiešame. Po premiešaní dochutíme, pridáme surovú bravčovú krv a opäť dobre premiešame. Plníme do hovädzích čriev a preväzujeme na 20 cm dlhé kúsky. Jelítka postupne obvárame 15 min s občasným premiešaním drevenou varechou. Vyberieme a kladieme na chladné miesto. Z tohoto množstva vyjde asi 40 jelítok.
Najlepšie sú s uhorkou alebo kyslou kapustou a chlebom.
TLAČENKA
½ bravčovej hlavy
1 bravčové koleno
1 bravčové srdce
1 bravčový jazyk
½ kg kožiek zo slaninky
Všetko uvaríme do mäka (pozor, aby sa to nerozsýpalo!!!)
10 dg cesnaku rozotretého na kašu
½ balíka mletého zázvoru
soľ
čierne korenie mleté (trochu medzi prsty)
sladká paprika mletá (trochu medzi prsty)
Mäso pokrájame na kocky 3x3 cm, kožky pomelieme nadrobno, pridáme koreniny, 2 l bravčového vývaru v ktorom sa varilo mäso bez masného – zobrať z chochla, dobre všetko premiešame a ochutnáme šťavu, prípadne dochutíme.
Plníme do igelitových sáčkov. Dobre zaviažeme, položíme na plech a zaťažíme doskou a tehlou. Necháme 12 hodín v chlade. Krájame na tenké plátky, jeme s cibuľkou a octom. Z tohoto množstva vyjdu 3 tlačenky 30 cm dlhé.
TRESKA I
Rozpis na 0,5 kg ryby
Nálev:
1 až 1,5 l vody
mrkva 1 ks
petržlen 1 ks
zeler ¼ ks
cibuľa 1 ks
bobkový list 1 ks
čierne korenie celé 10 ks
nové korenie 5 ks
1 lyžica soli
ocot 4 až 5 lyžíc
Všetko sa v kuchte varí 15 až 20 min.
Po uvarení vyberieme mrkvu, petržlen a zeler. Do nálevu vložíme rybu a ešte varíme v kuchte 4 až 5 minút. Rybu vyberieme, zbavíme kostí. Mrkvu, petržlen a zeler popučíme na cesnakovom lise. Pridáme k rybe. Nakrájame 2 až 3 ks kyslých uhoriek, 2 ks cibule, pridáme lyžicu horčice, ½ mokka lyžičky mletého korenia, 5 lyžíc octu, soľ. Nakoniec pridáme 3 dcl majonézy.
Necháme do druhého dňa postáť v chladničke. Na druhý deň podľa chuti dochutíme soľou a octom.
Dobrú chuť.
TRESKA II
Suroviny:
1 kg ryby biele(jalce,belice,...), môžu byť aj kvalitnejšie, 2 tatárske omáčky, 3 cibuľe, soľ, ½ citrónu, ocot, 1 väčšia mrkva, 2 kyslé uhorky.
Postup:
Očistené ryby nasolíme a necháme odležať 6-12 hodín v chladne. V primeranej nádobe podľa dĺžky rýb uvaríme vodu, ktorú osolíme, okyslíme octom, pridáme mrkvu a citrónovú kôru.
Mrkvu a citrónovú kôru po uvarení vyberieme. Do vriacej vody dáme ryby a povaríme 10 až 15 minút.
K rybám do nádoby prepasírujeme uvarenú mrkvu, nadrobno nakrájanú cubuľu, kyslú uhorku, pridáme tatarskú omáčku, dobre premiešame a necháme postáť 6 hodín. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
Trvanlivosť 4-5 dní v chladne.
KYSLÉ RYBY, ZAVINÁČE
Všetky druhy rýb, hlavne kostnaté
Suroviny:
Ryby, voda, ocot,cibuľa,kyslá uhorka,mrkva,soľ,horčičné semeno,celé čierne korenie,rasca,nové korenie,DEKO,bobkový list.
Nálev č.1:
3-5 dcl octu, 4-5 kopitných lyžíc soli, 5-7 dcl vody rozmiešať do rozpustenia soli.
Nálev č.2:
pripravíme podľa návodu DEKO na sladkokyslé uhorky. Necháme vychladnúť.
Postup:
Ryby dobre očistíme, zbavené hlavne krvi, odplutvené, hrubšie ryby rozrežeme po dĺžke, dáme do pohára alebo inej nádoby, zalejeme nálevom č.1 a necháme 5-7 dní tak, aby bolo mäso pekne vybielené - nie ružové. Potom ryby vyberieme, dobre premyjeme pod studenou tečúcou vodou. Necháme odkvapkať a plníme do pohárou striedavo so zmesou nakrájaná cibuľa a uhorka, nastrúhaná mrkva (malá lyžica rasce, 10 zrniečok celé čierne korenie, 2-3 zrnká nové korenie, feferón,lyžica horčičného semena)- v zátvorke nie je podstatné.
Ak ideme robiť zavináče, ryby odkostíme a plníme tou istou zmesou a ryby spevníme špáradlom.
Na vrch dáme bobkový list a zalejeme nálevom č.2 a necháme 2 dni odstáť.
Trvácnosť v chladničke alebo v chlade a tme je 7-10 dní.
RYBACÍ ŠALÁT
Ryby po vybratí z nálevu č.2 po dvoch dňoch porežeme na kúsky, slabo vyžmýkame,
na 1 kg rýb pridáme 30 dkg nakrájanej cibule, jednu váčšiu jemne nastrúhanú mrkvu, ½ kg hrášku a časť zmesy z nálevu č.2, 1-2 majonézy. Ak chceme šalát redší pridáme 1-2 lyžice kvalitného oleja a spolu premiešame. Necháme odstáť 2 hodiny.
Trvanlivosť 2-5 dní v chladničke.
PEČENÁČE
Očistené ryby nasolíme a necháme odstáť najlepšie 6-12 hodín v chlade. Ryby potom opláchneme a osušíme. Opečieme na dobre rozpálenom oleji tak, aby na rybe zostalo čo najviac kože (najlepšie na teflónovej panvici) z jednej a druhej strany do ružova a necháme vychladnúť. Chladné pečené ryby poukladáme do nádoby (pohára), navrch dáme pokrájanú kyslú uhorku a zalejeme marinádou. Necháme odležať 3-4 dni.
Trvanlivosť v chlade a tme je 3 týždne. Nevadí keď nálev zrôsolovatie.
Marináda:
7 dcl vody, 3 dcl octu, 1 veľká kopcom lyžica cukru, 1 bobkový list, strúčik cesnaku, 1 veľká cibuľa,
10-15 zrniek celé čierne korenie, 2-3 zrnká nové korenie, 1-2 hrebíčky povaríme 15 minút a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pridáme citrónovú kôru, lebo by nálev zhorkol.
Môžeme robiť aj vinnú marinádu tak, že dáme 4 dcl kyslého vína, 6 dcl vody a 1 dcl octu.
PÁC “a la” BRODŇAN
4 dcl vody
2 dcl oleja
4 cibule (pokrájať)
4 strúčiky cesnaku (popučiť)
1 lyžica horčice
1 kávová lyžička sladkej papriky
soľ, korenie, kmín podľa chuti
Mäso rozporcujeme, zalejeme pácom a necháme 1 deň stáť.
Na druhý deň mäso pečieme aj s nálevom alebo grilujeme alebo pripravujeme na ražni.
Môžeme pridať aj plátky údenej slaniny.
Komentáre
vdaka