HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Návrh zón a postup likvidácie starého

Pri rekonštrukcii záhrad dbáme na to, aby každý ovocný druh mal svoje miesto.
Návrh jednotlivých zón v rekonštruovaných záhradách
 
Pri rekonštrukcii záhrad dbáme na to, aby každý ovocný druh mal svoje miesto. Aby sa nemiešali druhy navzájom. Nesmieme zabudnúť na oddychový kút, miesto na postavenie krbu prípadne ohniska. Vyhradíme miesto pre skalku, jazierko, šípy, kvetinové záhony na miestach, ktoré boli doteraz zarastené burinou. Ak chceme pestovať aj zeleninu, musí mať aj táto vyhradené miesto. Môžu nasledovať kríky prípadne stromkové ríbezle, egreše. Na chránenom a slnečnom mieste budeme pestovať vinič, prípadne skúsime marhule a broskyne. No a v neposlednom rade umiestnime stromky jabloní, hrušiek, sliviek. Kdesi vzadu záhrady zasadíme maliny, prípadne zemolez, rakytník rešetliakový, jarabinu a aróniu. Samozrejme, že naplánujeme, kde bude trávnik, ozdobné kríky a možno i pergola aby zrekonštruovaná záhrada  bola i miestom oddychu a regenerácie síl.
Pomer jednotlivých plôch si v rekonštruovanej záhrade urobí každý podľa povahy a zámeru typu záhrady.
Pre úžitkovú záhradu s prevahou ovocných drevín doporučujem vyhradiť aspoň ½ výmery ovocným stromom. Nezabudneme v rekonštruovanej záhrade ani na miesto pre voňavé a liečivé bilinky. V zozname uvádzam aspoň tie najpoužívanejšie, ktoré zdobia záhradu ale môžu byť užitočné aj pre iné rastliny či človeka.
 
Bilinky,kvetinky
 
 
 
Mäta prieporná
Levanduľa
Kapucínka
Šalvia lekárska
Saturejka
Trebuľka
Medovka
Aksamietnica
Palina dračia
Izop lekársky
Lobelka
Repík
Bazalka
 
 
Návrh postupu pri likvidácii starých ovocných drevín a kríkov
 
 
Pod slovom rekonštrukcia rozumieme obnovu ovocných stromov a krov. Obnova musí byť teda postupná, ako to bolo uvedené v predchádzjúcej kapitole. Stromy a kríčky sa musia z pôdy vytiahnuť aj s koreňmi.
Pri likvidácii starých a prestárlych stromov a kríkov postupujeme veľmi opatrne a ohľaduplne. Začíname s obnovou radu z južnej až juhozápadnej strany, ostatné môžeme prvý rok silne zmladiť.
Ako prvé odstraňujeme stromy, ktoré už nerodia alebo sú choré alebo ktoré rodia každý druhý rok a tento rok mali úrodu. U kríkov vyraďujeme tie, ktoré majú z časti omrznuté alebo obschnuté konáre, prípadne ktoré neprinášajú úrodu alebo trpia chorobami. Druhý rok vyhadzujeme sorty, ktoré prinášajú nekvalitné ovocie a bývajú náročné na ošetrovanie postrekmi prípadne na rez. Tretí a štvrtý rok vyhadzujeme dreviny ostatné, ktoré majú pokročilý vek alebo zlú fyzickú kondíciu pre zlý podpník alebo sú nadmerné. V piatom roku ponecháme už len strom resp. stromy, ktoré sú raritné alebo kvalitné krajové odrody netrpiace chorobami alebo ako úkryt pred slnkom na posedenie a odpočinok v príjemnom tieni. V priebehu týchto rokov už pripravujeme pôdu pre výsadbu ovocných stromkov a kríkov. Spôsob prípravy pôdy je popísaný v kapitole 8.
Preto postup pri rekonštrukcii záhradiek musí byť neodmysliteľne spätý s dôkladnou prípravou pozemku pred výsadbou ako aj s pôdnoklimatickými podmienkami. Ďalej ovocinár musí brať do úvahy i rajonizáciu jednotlivých ovocných druhov a odrôd.
Pritom sa žiada prihliadať aj na jednotlivé mikrolokality v regióne prípadne až v záhrade, ktoré umožňujú pestovať aj teplomilnejšie druhy vo vyšších polohách ako napr. vinič alebo marhule a broskyne.

 

    

Záhrada | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014