HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Obyčajný zemiak ?

V plnom prúde je v tomto období zber zemiakov. Málokto však z nás vie, čo všetko lieči, upravuje resp. podporuje obyčajný zemiak, ktorého sa nikdy neprejeme, lebo ho máme na tisíc spôsobov.
Čo v sebe skrýva taký obyčajný zemiak
 
Zemiaky majú vysokú výživnú hodnotu. Obsahujú asi 15 percent polysacharidov (škrobov), 2 percentá bielkovín, 0,1 percenta tuku a 2,5 percenta vlákniny. Zemiakový škrob sa používa najmä v potravinárstve. Tento škrob chráni predovšetkým žalúdočnú sliznicu. V zemiakoch sa zistili vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K, provitamín A, draslík, vápnik, horčík, železo, síra, zinok, kyselina citrónová a jablčná. Dôležitý je vysoký obsah draslíka. Tento prvok prospieva nervovým bunkám a udržiava tonus svalov. Pomáha pri únave, znižuje krvný tlak a je prirodzeným diuretikom. Organizmus potrebuje draslík v zvýšenom množstve v prípade, že došlo k odvodneniu pri hnačke alebo nadmernom potení, či chirurgickom zákroku.
Zemiaky obsahujú aj alantoín, ktorý má hojivé účinky. Je to dusíkatá látka, derivát močoviny, ktorá urýchľuje regeneračné procesy v organizme. Podľa najnovších výskumov sa zistilo, že alantoín zvyšuje tvorbu neutrofílnych leukocytov. Tieto sa podieľajú na obrane proti rôznym bakteriálnym infekciám a taktiež pohlcujú cudzorodé látky. Okrem vymenovaných predností sa veľmi kladne podieľa pri tvorbe tkaniva, ktoré po zlomenine spája úlomky kostí a tým napomáha hojeniu zlomenín.
Zemiaky majú široké využitie aj v kozmetike na ošetrenie popraskaných rúk. Recept je veľmi jednoduchý a môžeme ho pripraviť kedykoľvek z domácich surovín. Z uvarených zemiakov, mlieka a pšeničnej múky sa spracuje pasta, ktorú necháme pôsobiť na ruke asi 20 minút. Potom ruky starostlivo umyjeme a ošetríme polomastným krémom. Pri používaní odvaru zo zemiakových šupiek denne, môžeme čiastočne predísť nežiaducemu šediveniu. Dôležitú úlohu zohráva aj pri prevencii proti rakovine. Spolu s čiernou reďkovkou, červenou repou, mrkvou a zelerom tvoria významnú súčasť protirakovinovej kúry.
Veľmi úspešne sa využíva v ľudovom liečiteľstve. Surové zemiaky sa používajú ako preháňadlo. Taktiež sa odporúča na ekzémy, popáleniny a boľavé kĺby. Čerstvú šťavu používame pri zápale žalúdka. Okrem toho majú blahodárne účinky pri liečení hemoroidov a zápaloch čriev.
Práve v ľudovom liečiteľstve majú skutočne široké využitie. Podporujú odvodnenie organizmu pri opuchoch. Priaznivo pôsobí pri ochorení dna a reumatizme.
Často sa spomína aj pri diétach podľa krvných skupín. Najproblematickejšou skupinou sa označuje krvná skupina O. Pri tejto skupine sa do diéty nezaraďujú zemiaky, pretože škodlivé lektíny, ktoré sú v zemiakoch sa hromadia okolo kĺbov a môžu byť príčinou artritídy u tejto krvnej skupiny. Tak isto sa pri bolestiach v chrbte na určitý čas vylučujú zemiaky zo stravy. Potom po krátkom čase dochádza k zlepšeniu.
Často sa odporúča variť zemiaky s rascou.
 
Zemiaky pestujeme v záhradách, rôzne ich pripravujeme, ale nie vždy si uvedomujeme ich význam aj z uvedených skutočností
 

PeleMele | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014