HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prvá degustácia vín v Žiline

Hodnotná akcia a posedenie pri senzorickom hodnotení slovenských akostných vín

Na OV SZZ sa dňa 15.2.2007 po prvý krát konala veľmi zaujímavá akcia pre inštruktorov a priateľov dobrého vínka. Pred samotnou degustáciu bola krátka odborná prednáška (materiály prikladám). Spolu sme degustovali 8 vzoriek slovenských akostných vín, z toho 5 bielych a 3 červené. Mimo oficiálnej degustácie sme mali príležitosť senzoricky posúdiť ešte ďaľšie 3 vzorky domáceho hroznového vína. Akcia bola vydarená a prítomní sa dohodli na ďaľšej degustáci vín. Budú to vybrané zahraničné vzorky podobnej skladby. Už sa začíname na to tešiť.

Prikladám popis vzoriek a materiál z prednášky. Myslím, že sa bude hodiť.

Vzorky degustácie vín 15.2.2007          
             
Color – Odor – Sapor          Horátius          
 farba     vôňa     chuť            
             
             
Vzorka Výrobca / Popis VO Rajón Kvalifikácia Ročník Alk.obj.%
             
Veltlínske zelené VD Dvory n/Žitavou JSVO Dvory n/Žit. SAOVBS 2005 11,5
             
  Víno moderného reduktívneho vzhľadu, prevaha zelených tónov vo farbe.    
  Vôňa je ovocná, spočiatku zelené jablko, neskôr trošku korenia,     
  s mandľovým buketom, medovolipovou vôňou    
             
Rizling vlašský Víno Modra MKVO Modra SAOVBS 2004 11,0
             
  svetlozelená farba so sviežim odleskom harmonický buket    
  s dominantným lipovým medom, Chuť vína veľmi podobná vôni,     
  florálne kvetinové tóny, limetky, jablko golden delicious a zelený čaj    
             
Chardonay Movino V.Krtíš SSVO Veľký Krtíš SAOVBS 2004 11,0
             
  najžiadanejšie víno vo svete svetložltej farby výraznej vône po lieskových    
  orieškoch s chuťou agátového medu, ďaľšie vône    
  banán, žltý melón,čerstvé citrusy,biele ríbezle, dula so závanom vanilky    
             
Tramín červený Chateau Topoľčianky NVO Topoľčianky SAOVBS P Kabinetné 2003 11,5
             
  šarmantná extraktívna chuť zvýraznená dráždivou korenistou vôňou sa     
  unikátne viaže s jeho sýtou zlatožltou farebnosťou     
  vhodný k sladkým predjedlám, dezertom a čínskej kuchyni    
  Je kráľom medzi bielymi vínami. Pochádza z južného Tirolska a dnes    
  ho velebí celý vinársky svet.         
  parfumovo - ťažká vôňa ruží, možno trochu fialiek.    
             
Rizling rýnsky Chateau Topoľčianky NVO Nitra SAOVBS P Kabinetné 2001 11.5
             
  Jemné zelenkavožlté tóny farieb      
  plné mierne sladkasté  jemné kyseliny príjemný lipový buket     
  nezameniteľná harmónia chutí lipovo-medový tón s kvapkami limetky    
  vôňa prezretého jablka, čerstvá citrónová kôra    
             
Frankovka modrá Chateau Topoľčianky JSVO Topoľčianky SAOVČS 2006 11,5
             
  Od r.1750 gróf Keglevich de Busika a neskôr na stole T.G.Masaryka    
  nezameniteľná harmónia farieb (tmavorubínová), vôní a chutí    
  džem z červených ríbezlí, s višňovou vôňou       
             
Svätovavrinecké Víno Nitra NVO Nitra SAOVČS P Výber z hrozna 2005 11,5
             
  Farba rubínovočervená iskrivá a čistá, buket po sušených slivkách     
  jemná vôňa višní a černíc. Chuť prezretých čerešní a lesných malín     
             
Cabernet Sauvignon VD Dvory n/Žitavou JSVO Dvory n/Žit. SAOVČS 2004 11,5
             
  Svietiaci číry rubín s hnedastým okrajom. Vôňa s tónmi     
  šťavnatých sliviek, zrelých višní, makovice, zrelé čierne lesné ovocie,    
  moruša, vanilka, čokoláda.Chuť marmelády z lesného ovocia    

 

Kategorizácia regiónov pre pestovanie vína

 
Celosvetovo – A, B, C
SK,CZ – B
Vinohradnícka oblasť
Malokarpatská
Južnoslovenská
Stredoslovenská
Nitrianska
Východoslovenská
Tokajská
Vinohradnícke rajóny
Modranský 1
Hlohovecký
Bratislavský...
Vinohradnícke obce
Kategória B1,B2,B3
1 B1
Dubová,Modra,Píla,Šenkvice,Vinosady
 
Niečo o víne
Členenie vinárskych produktov
  • Hroznový mušt
  • Burčiak
  • Stolové víno
  • Oblastné víno(stolové so zem. označením)
  • Akostné víno
  • Akostné z ohraničenej vinohr. plochy
  • Akostné víno s prívlastkom
  • Tokajské víno
  • Upravované víno
  • Odalkoholizované víno
  • Víno na priemys. spracovanie
Akostné víno V.O.V.P.
  • Akostné víno z ohraničenej vinohr. plochy uznáva ministerstvo na základe žiadosti vinára, ak preukáže, že bolo vyrobené z hrozna dopestovaného v rámci určitej presne vymedzenej ohraničenej vinohradníckej plochy charakterizovanej relat. homogénnymi prírodnými podmienkami len z hrozna stanovených odrôd, použitím špecifických postupov, nebol prekročený stanovený max. hektárový výnos, bol dodržaný min. prirodzený obsah alkoholu a vyhovuje určeným analyt. a senzor. skúškam.
Postup pri podávaní žiadostí, vzor žiadosti a podrobnosti o uznávaní akostných vín VOVP ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá Ministerstvo
Akostné víno s prívlastkom
  • Kabinetné
  • Neskorý zber
  • Výber z hrozna
  • Bobuľový výber
  • Hrozienkový výber
  • Cibébový výber
  • Ľadové víno
  • Slamové víno
Oblastné víno
  • Možno vyrábať výlučne z hrozna dopestovaného na vinohradníckych plochách vo vinohradníckych oblastiach
  • Uvádzať na trh ak spĺňa kvalitatívne požiadavky ustanovené osobitným predpisom(čl.51 a príloha nar.č.1493/99)
  • V označení sa musí uviesť č. výr. dávky, obsah zvyškového cukru a názov zemepisnej jednotky Upravované vína
  • Šumivé víno (SUV,ASValebo sekt,ARS, AAS,akostné šumivé víno V.O. a pestovateľský sekt)
  • Perlivé víno
  • Sýtené víno
  • Aromatizované víno
  • Likérové víno
Uvádzanie vína na trh
  • Vinárske produkty možno uvádzať na trh, len ak získali osvedčenie o zatriedení
  • Preskúšaniu a zatriedeniu podliehajú:
  • Oblastné víno
  • Akostné víno
  • Akostné víno s prívlastkom
  • Akostné víno VOVP
  • Tokajské víno
  • Akostné šumivé víno V.O.
  • Akostné aromatické šumivé víno
  • Pestovateľský sekt
  • Víno z dovozu z tretích krajín iné ako vína balené pre spotrebiteľa

Kvalifikácia vín

 
1. Stolové víno sa vyrába z hrozna, ktoré dosiahlo cukornatosť najmenej 13 kg na 100 l muštu.
2. Prídavok cukru na úpravu muštu na účely výroby stolového vína nesmie presiahnuť 4,25 kg na 100 l muštu.

3. Ak je stolové víno označené ako "slovenské", musí byť vyrobené z hrozna domáceho pôvodu.
4. Stolové víno sa nesmie označiť názvom odrody a názvom vinohradníckej oblasti, vinohradníckeho rajónu alebo vinohradníckej obce.
5. Obsah alkoholu prítomného v stolovom víne nesmie byť nižší ako 8,5% obj. a obsah celkového alkoholu vyšší ako 15% obj.
1. Akostné víno sa vyrába z hrozna, ktoré dosiahlo cukornatosť najmenej 16 kg na 100 l muštu.
2. Akostné víno sa člení na:
  1. odrodové víno - vyrobené z hrozna domáceho pôvodu jednej odrody s prímesou iných odrôd najviac 15%;
    v jeho označení sa musí uviesť ročník, odroda a vinohradnícka oblasť alebo vinohradnícky rajón, kde sa hrozno, z ktorého bolo odrodové víno vyrobené, vypestovalo;
    ak je odrodové víno vyrobené z hrozna, ktoré sa vypestovalo vo viacerých vinohradníckych oblastiach, v označení sa vinohradnícka oblasť alebo vinohradnícky rajón neuvádza,
  2. značkové víno - vyrobené z hrozna domáceho pôvodu podľa receptúry výrobcu, so stálou kvalitou a charakterom;
    v jeho označení sa musí uvádzať ročník a vinohradnícka oblasť alebo vinohradnícky rajón, kde sa hrozno, z ktorého bolo značkové víno vyrobené, vypestovalo;
    v označení sa môže uvádzať aj vinohradnícka obec alebo vinohradnícky hon,
  3. značkové víno zmesové - vyrobené podľa receptúry výrobcu z odrodových vín domáceho alebo zahraničného pôvodu, ktoré boli vyrobené z hrozna s cukornatosťou uvedenou v odseku 1.
1. Výberové víno s prívlastkom sa vyrába iba z hrozna domáceho pôvodu s cukornatosťou uvedenou v odseku 2; v jeho označení sa musí uviesť prívlastok, vinohradnícka oblasť alebo vinohradnícky rajón, vinohradnícka obec, kde sa hrozno, z ktorého bolo výberové víno s prívlastkom vyrobené, vypestovalo, ako aj ročník, v ktorom bolo vyrobené.

2. Výberové víno s prívlastkom sa člení na:
  1. kabinetné - vyrobené z hrozna s cukornatosťou najmenej 19 kg na 100 l muštu,
  2. neskorý zber - vyrobené z hrozna v plnej zrelosti zberaného po období hlavného zberu s cukornatosťou najmenej 21 kg na 100 l muštu,
  3. výber z hrozna - vyrobené z hrozna s cukornatosťou najmenej 22 kg na 100 l muštu zodpovedajúceho neskorému zberu, ktoré sa získa zo starostlivo vybraného hrozna sodstránenými nevyzretými a chybnými bobuľami
  4. bobuľový výber - vyrobené z výberu prezretého hrozna s cukornatosťou najmenej 25 kg na 100 l muštu,
  5. hrozienkový výber - vyrobené iba z prezretých a zhrozienkovatených bobúľ hrozna (cibéb) s cukornatosťou najmenej 29 kg na 100 l muštu,
  6. ľadový zber - vyrobené z hrozna, ktoré bolo na účely zvýšenia kvality zberané a spracované až po poklese teplôt pod bod mrazu, pričom cukornatosť v mušte musí byť najmenej 27 kg na 100 l muštu.
1. Upravované víno sa vyrába z muštu alebo z vína druhotným kvasením alebo ich úpravou.
2. Upravované víno sa člení na:
  1. šumivé - vyrobené kvasením muštu alebo vína v tlakových nádobách s najnižším pretlakom 0,30 MPa pri teplote 20 stupňov Celzia,
  2. perlivé - vyrobené kvasením muštu alebo vína v tlakových nádobách s pretlakom 0,1 až 0,29 MPa pri teplote 20 stupňov Celzia,
  3. sýtené - vyrobené sýtením vína oxidom uhličitým s pretlakom 0,1 až 0,29 MPa,
  4. dezertné - vyrobené z vína pridaním cukru alebo zahusteného muštu a vínneho destilátu,
  5. aromatizované - vyrobené z vína pridaním cukru alebo zahusteného muštu, vínneho destilátu a korenia alebo jeho macerátov.
1. Na výrobu tokajského vína možno použiť iba hrozno vypestované v registrovaných vinohradoch (§ 25) Tokajskej vinohradníckej oblasti, ktorého množstvo, cukornatosť a zdravotný stav osvedčil pracovník kontrolného ústavu na základe kontroly vykonanej v deň zberu.

2. Na základe osvedčenia podľa odseku 1 vydá kontrolný ústav uznávací list, ktorý obsahuje:
  1. názov vinohradníckej obce, vinohradníckeho honu a registračné číslo vinohradu, v ktorom sa hrozno vypestovalo,
  2. odrodu viniča,
  3. množstvo, cukornatosť a vyhlásenie o zdravotnom stave zberaného hrozna.
3. Tokajské víno vyrobené z odrôd podľa § 4 ods. 2 sa podľa spôsobu zberu hrozna, použitej technológie výroby a zloženia člení na:
  1. tokajské samorodné suché,
  2. tokajské samorodné sladké,
  3. tokajská Lipovina,
  4. tokajský Furmint
  5. tokajský muškát žltý.
4. Tokajský výber sa vyrába z tokajského samorodného suchého vína vyrobeného z hrozna tokajských odrôd (§ 4 ods. 2) s obsahom najmenej 12% obj. alkoholu pridaním cibéb. Podľa množstva pridaných cibéb sa tokajské víno člení na:
  1. tokajský výber 2 putňový,
  2. tokajský výber 3 putňový,
  3. tokajský výber 4 putňový,
  4. tokajský výber 5 putňový,
  5. tokajský výber 6 putňový.
 
Niečo o degustácii
 
Enológia – náuka o víne
Je to senzorické hodnotenie – umenie a veda
 

Color – Odor – Sapor          Horátius
 farba     vôňa     chuť
 oči        nos      jazyk

 
Jazyk - pritlačením získame viac
-          špička - teplota
-          okraje - kyslosť,sladkosť
-          koreň   - triesloviny-trpkosť
-          záver   - horkosť
 
Pohár s vínom sa drží za stopku !
 
Postupnosť vzoriek pri degustácii:
 
Podľa farby - biele, ružové, červené
Podľa veku - mladé, staršie, archívne
Podľa obsahu zvyškového cukru – suché, polosladké, sladké
Podľa kvality – stolové, akostné, (archívne) kabinetné s prívlastkom
 
Ako degustovať:
 
Pri sviečke, proti svetlu – čírosť, farba
Jemné nakláňanie a pootáčanie pohára – víno sa otvorí - vôňa
Ľahké vína – stred jazyka-prejavia sa jemné kyseliny
Červené – potrebuje styk so vzduchom – širšie poháre
 
Bodovacie systémy – medzinárodná únia enológov ( Ing.Malík Fedor )
 
Tiché,šumivé vína
100 bodový, 20 bodový
Vynikajúce, veľmi dobré, dobré, priemerné, uspokojivé, nedostatočné, neprípustné
 
Vzhľadnosť                 čírosť, odtieň, intenzita
Vôňa (buket)                čistota, intenzita, jemnosť, harmónia
Chuť                            čistota, intenzita, plnosť, harmónia, perzistencia, dochuť
Celkový dojem           
 
 
 
Podávanie vín
 
Víno nikdy nepijeme na lačný žalúdok
Jedzte do polosyta, pite do polopita
 
Pitie vína je doslova obrad, ktorý si dobré a kvalitné víno ako ušľachtilý nápoj naozaj zaslúži.
Nie je len konzumácia ale sa aj poznáva, ochutnáva ale najmä sa o ňom rozpráva !
 
Someliér – odborník na vína a jeho vhodnosti ku jedlám,
 
Triedenie vín
 
Mladé biele víno     9 - 10 st.C    Rizling vlašský, rýnsky, Rulandské biele
Staršie biele plné 10 - 12           Veltlínske zelené, Sylvánske, Neuburské, Chardonay
Červené ľahšie     11 - 13           Svätovavrinecké, Modrý portugal, André, Zweigeltrebe
Ťažšie červené     14 - 16           Cabernet Savignone, Frankovka, Merlot, Syrah
Šumivé a perlivé      6 - 8
Dezertné              10 - 12
Korenené               9 - 10
 
 

Vínko | stály odkaz

Komentáre

  1. hmmm
    zaujimavy clanok...dalej Zilina forever...ale je to tvoj clanok? skor by osm povedal ze si to odnekial skopiroval/a a porusil tym autorske prava..do buducnosti aspon napis zdroj
    publikované: 16.02.2007 17:53:16 | autor: radkio (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Autorské právo
    V tomto mojom článku sú vložené niektoré časti zo všeobecne platného zákona č.182/2005 Zb.z. zo dňa 17.3.2005 o vinohradníctve a vinárstve.
    Vďaka za upozornenie.
    publikované: 19.02.2007 15:11:06 | autor: jc (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014