HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vyjadrenie Prof.Ing.Fedora MALÍKA, DrSc.

Špičkový slovenský enológ, pedagóg a spisovateľ Prof. Ing. Fedor Malík, DrSc. sa vyjadril o výrobe dobrého vínka. Stojí za povšimnutie !
 

Podvihorlatské noviny – 23.7.2007

Dobré víno môže vyrábať iba vzdelaný človek

Víno je jeho láskou, záľubou i profesiou. ktorí robia víno na Slovensku, produkcie však ide na priamu konzumáciu. Precestoval za ním takmer všetky vinárske krajiny. Poznatky z medzinárodných prehliadok, kongresov, degustácií publikoval. Je autorom štrnástich kníh, v ktorých charakterizuje vinohradnícke oblasti a najznámejšie odrody viniča, radí spotrebiteľom ako hodnotiť víno, ako sa orientovať v bohatej vinárskej ponuke, ako kombinovať jedlá a vína.... Špičkový slovenský enológ, pedagóg a spisovateľ Prof. Ing. Fedor Malík, DrSc. zaujme aj svojou bezprostrednosťou. Po slávnostnom otvorení humenskej vinotéky Archum sa vytratil, aby sa zoznámil s jej okolím a v tieni stromov ochotne odpovedal na naše otázky.

* Dokážete čuchom a chuťou rozpoznať nielen charakter a intenzitu odrodovej vône, ale aj vek a zdravotný stav vína. Dostali ste do vienka mimoriadnu schopnosť?

- Keď sa pýtali géniov, prečo sú dobrí vo svojom odbore, či im Pán Boh dal toľko schopnosti, že vynikli nad ostatnými, skromne odpovedali, že dostali do vienka toľko, koľko obyčajný človek, a zvyšných 90 percent si museli oddrieť. S vínom žijem 45 rokov, už ako 15-ročný chlapec som robil pár tisíc litrov vína. Mal som možno to šťastie od Boha, že som sa narodil vo vinici v Modre a žijem tam naďalej. Víno som študoval, vínu som sa venoval ako vedec v laboratóriu, vo vinohrade, v pivnici. Ak mi Boh čosi dal v tých 10-tich percentách, tak to bolo nadanie s ľahkosťou tvoriť a dávať to na papier. V tom jedinom som oproti tisícom, trošku iný. Robiť víno bez toho, že by človek nepoznal biologické, fyzikálnochemické i mechanické pochody vo víne sa jednoducho nedá. Človek, ktorý nie je vzdelaný, nemôže robiť dobré víno. V ostatných rokoch nám vyrástlo veľa šarlatánov, ktorí o víne hovoria a v živote neboli vo vinici a nedorobili liter vína.

* Vaša kniha 100 najlepších slovenských vín, ktorú ste už trikrát aktualizovali, je praktickou pomôckou pre konzumentov. Ktoré je vaše najobľúbenejšie slovenské víno?

- Orientujem spotrebiteľa na vyhľadávanie tých najkrajších vín. Neoceňujem len rozmer krásy vína, ale aj hĺbku, intelekt a umenie vinára, ktorý ho stvoril. Absolútno neexistuje. Človek tým, že študuje, chodí po svete, stále objavuje čosi nové.

* Ktoré vinárske krajiny na vás urobili najsilnejší dojem a ktoré vína vám najviac chutili?

- Milujem Južnú Ameriku kvôli obrovskému daru, ktorý Pán Boh tomuto svetadielu, napriek obrovskej chudobe, dal. Najlepším vínom bol Semillon Lagarde z vychýrenej argentínskej oblasti Mendoza, ročník 1942. Patrí medzi najdrahšie juhoamerické vína, stojí okolo 3 500 amerických dolárov. Zaujímavá je aj Južná Afrika. Necítil som sa svoj v Austrálii. Nepoznám Severnú Afriku, ktorú by som rád navštívil, pretože víno v drvivej väčšine moslimských krajín nie je v rebríčku nápojov zaujímavé. Vinič tam pestujú, hrozno sa dorába, 95 percent na výrobu hrozienok a špeciálneho hroznového džemu pekmes.

* Vyzdvihujete zdravotné účinky vína..

- V tomto smere som opatrný. Nevieme dokázať, koľko ľudí vďaka vínu sa dožilo stovky, ale môžem poukázať na desiatky ľudí, ktorí nadmerným pitím alkoholu i vína zomreli o pár desiatok rokov skôr. Všetkého s mierou. Víno je živý tvor, s ktorým sa môžete porozprávať. Víno je aj potvora, ktorá sa snaží vás dostať na lopatky. Podstatné je to, aby ste neprehrali KO a neboli položení na lopatky.


Vínko | stály odkaz

Komentáre

  1. Vyjadrenia profesora MALÍKA registrujem už dlho na stránkach Pravdy.
    Obdivujem ho, je to skutočný odborník. Trochu s ním však musím polemizovať pokiaľ ide o názor, že "Človek, ktorý nie je vzdelaný, nemôže robiť dobré víno." Poznám veľa vinárov, ktorý víno dorábajú podľa rodinných receptúr, ktoré sa dedia a veľa záleží od konkrétneho druhu hrozna. Takže niekedy je to aj otázka skúseností a citu. Sotva by sme však našli odborníka na jeho úrovni pokiaľ ide o enológiu.
    publikované: 27.07.2007 17:59:14 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014