Aj v decembri možno rezať ovocné stromy
Oleg Paulen
Hoci december nie je v našich podmienkach typickým obdobím na rez ovocných stromov, počas miernych zím možno ovocné dreviny rezať i v tomto mesiaci. Decembrový rez sa využíva najmä vo veľkých výsadbách, ak hrozí, že naň v optimálnom období, čo je február až marec, nebude dosť času.
Rezať môžeme jadroviny, drobné ovocie a niektoré menej známe druhy ovocných drevín. Teplomilné dreviny a stromy kôstkovín v tomto období radšej nerežeme, keďže počas zimy ešte môže dôjsť k poškodeniu mrazmi a následnému zníženiu úrody. Tiež sa vyhneme zásahom slúžiacim na zmladenie starších stromov a radikálnemu prerieďovaniu zanedbaných stromov. Pri týchto zásahoch vznikajú totiž veľké rany, ktoré sa začínajú hojiť až počas vegetácie, niekoľko mesiacov po reze, čo ohrozuje zdravotný stav a kondíciu stromu.
Tri základné metódy rezu
Pri reze používame tri základné metódy. Pri skracovaní výhonkov a konárov sa zmenšuje ich dĺžka a stromy na to reagujú lokálnym zosilnením rastu, prebúdzaním spiacich púčikov a bohatším rozkonárovaním ponechanej časti výhonka alebo konárika. Množstvo založených kvetných pukov je po reze relatívne nižšie ako pri nerezaných stromoch.
Pri prerezávaní sa odstraňujú celé výhonky a konáriky, hovoríme o reze na konárový krúžok, a strom reaguje menej výrazne. Rastová sila sa rozloží do ponechaných konárov, strom netvorí veľa dreva a nezahusťuje sa.
Pri reze na prevod skracujeme os konárika až po dcérsky konárik, ktorý z neho vyrastá vhodným smerom a ktorý bude slúžiť na nahradenie odstránenej časti. Pri tom sa zmení smer rastu a rastová sila sa môže znížiť alebo zvýšiť. Pri reze ovocných drevín sa väčšinou využívajú všetky uvedené metódy a ich zastúpenie sa mení podľa stavu stromu.
Prerieďovanie jabloní a hrušiek
Zimné obdobie sa môže využiť na preriedenie stromov jabloní, prípadne hrušiek, ktoré sa bohato rozkonárujú. Z prehustených častí koruny sa odstránia zasychajúce konáriky a zostarnutý obrast s krátkymi prírastkami, prípadne i väčšie bočné konáriky s horšou kondíciou.
Odrežeme ich rezom na konárový krúžok tak, aby nezostali po odrezaných konárikoch čapíky. Pri ponechaní čapíkov sa na mieste rezu prebúdzajú spiace púčiky a počas ďalšej vegetácie sa vytvorí mnoho silných výhonkov (tzv. vlkov) a koruna sa ešte viac zahustí. Na preriedenie koruny sa dá použiť i rez na prevod, ale pri reze v zimnom období ho používame iba na mladšie konáre (maximálne troj- až päťročné).
Prerezávanie ríbezlí, egrešov a malín
Prerezávanie je základnou metódou rezu drobného ovocia a možno ho robiť, ak je suché počasie bez snehu. Pri reze ríbezlí, egrešov, malín a ďalších druhov s výnimkou tých, ktoré v našich podmienkach bývajú poškodzované zimnými mrazmi, sa odstraňujú staršie a úrodou vyčerpané konáriky tesne nad povrchom pôdy. Vynikajúcim náradím na tento rez sú tzv. pákové nožnice (nožnice s dlhými rukoväťami).
V prípade ríbezlí sa zaobídeme bez skracovacieho rezu. Pri egrešoch sa skracujú alebo prerezávajú bočné výhonky, aby sa predišlo prehusteniu kríka. Jednoročné výhonky malín a černíc sa skracujú odstránením koncových častí tenších ako 8 mm. V prípade dvakrát rodiacich malín sa odstraňuje koncová časť výhonkov, ktorá priniesla úrodu koncom leta a v priebehu zimy by uschla.
Na zimný rez využívame dni, keď je teplota nad nulou a nehrozia silné nočné mrazy. Rany po reze drobného ovocia nie je potrebné zatierať, rany po reze na stromoch jadrovín sa môžu ošetriť stromovým balzamom. Rez vykonaný v tomto termíne nepovažujeme za úplný a v predjarí spravidla vykonáme korekciu na dosiahnutie požadovaného efektu vo vzťahu k rastu, rodivosti a tvaru ovocnej dreviny.
Komentáre