HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mladé vínko

Od Martina každý rok majú fajnšmekri vína sviatky. Začínajú sa pomaly otvárať súdky s mladým vínkom. Do pozornosti dávam tiento článočky !
Mladé vína
Matúš Vdovjak
Je november, mesiac mladých vín. Pre mnohých vinárov a milovníkov vína vzrušujúce obdobie, keď sa do pohárov nalievajú priamo zo suda či tanku zatiaľ kalné mladé zázraky.
Za chvíľu bude celý svet "besnieť" po francúzskom beaujolais. Žiadalo sa mi napísať slávnom, ale potom som sa zháčil. Vhodnejšie mi pripadá "marketingovo vynikajúco zvládnutom". Už aj u nás sa tento fenomén začína marketingovo presadzovať a fľaše s týmto fascinujúcim mokom sa dovážajú priamo z jeho rodiska. Áno, fascinujúcim, pretože iný prívlastok sa k týmto vínam ani nehodí. Niesu podmanivé, niesu to vína na archiváciu, málokedy oslovia aj po jednom roku. Napriek tomu fascinujú milióny ľudí po celom kontinente, ak nie svete. Tieto nenáročné vína očaria svojou bujarosťou, mladosťou, sviežosťou, ovocnosťou a ľahkosťou. Prečo ale vyzdvihujeme francúzsku mladosť, keď tá slovenská je minimálne porovnateľná?
Tú slovenskú vínnu mladosť však odhalí len malá hŕstka nadšencov, fanatikov, ľudí, ktorí majú nadštandardné vzťahy s vinármi. Keď sa naskytne príležitosť a dostanete pozvánku na ochutnávku mladých vín, nepremrhajte ju. Mladé, kalné, nefiltrované a nestabilizované zázraky majú neuveriteľné vlastnosti. Okrem toho, že sú zdravé, ponúkajú čosi naviac. Darujú vám kúsok svojej čistoty, mladosti, veselosti a bujarosti. Fascinujú vás ľahkosťou a priamočiarosťou, s akou vám stúpnu do hlavy a rozohrajú vašu fantáziu. "Mladé víno" dodáva na slovenský trh aj niekoľko slovenských výrobcov, ale to už sú vína po filtrácii a stabilizácii. To pravé orechové sa stále skrýva v sude, ešte lepšie v nerezovom tanku.
Mám šťastie, sám som maličkým výrobcom vína a práve som dopil pohár mladého furmintu. Hrozno malo cukornatosť 20° NM (normalizovaný muštomer pozn. H e c k ), lisoval som celé strapce na novom pneumatickom lise. Môj kalný zázrak má bielu farbu, je suchý a romantický. Vonia totiž po banánoch, citrusoch a chutí jemne, nevtieravo, ani dlho ani krátko. Takýto nezostane dlho, tak si dám ešte pohár! Na zdravie!
 
SME – 8.11.2007
Vinári: Je to pekný ročník
Ročník 2007 je jemnejší, ovocnejší a má subtílnejšie telo
Prvé tohtoročné mladé vína sú už na svete. Podľa vinára Milana Pavelku sa kvalita vína môže definitívne hodnotiť práve v novembri, keď vinári začínajú pracovať s mladými vínami. Aký bude teda ročník 2007?
„Biele vína budú ovocné a jemnejšie, subtílnejšie, nebudú také alkoholické. Červené vína budú pekné, nebudú mať však také plné telo,“ povedal Pavelka.
Minulý rok bol lepší
Predchádzajúci ročník 2006 považujú vinári za jeden z najlepších za posledné obdobie. Má vysokú cukornatosť a zároveň si udržal aj kyseliny. Vína majú plnšiu chuť.
„Vína ročníka 2007 sú aromatické a majú dostatok kyselín. Prispelo k tomu aj babie leto, hoci bolo kratšie ako minulý rok. Radím ročník 2007 medzi krajšie ročníky, hoci 2006 sa to asi nevyrovná,“ povedal Ladislav Šebo z Karpatskej perly. Táto rodinná firma má vinice v Malokarpatskej oblasti - Šenk­viciach a Modre.
Veltlíny a vlašáky
O kvalite vína podľa Šeba rozhoduje predovšetkým starostlivosť o vinice. „Snažili sme sa, aby hrozno dosiahlo dobrú cukornatosť - či už redukciou úrody, alebo inými zásahmi vo vinohrade. Najkrajšie vyzerajú veltlíny a vlašáky. Vína budú aromatické s pevnými kyselinami, aj keď takú plnosť a mohutnosť ako v predchádzajúcom ročníku asi nedosiahneme,“ dodal. Za výnimočné v posledných rokoch u nás považuje ročníky 1997, 2000 a 2003.
Úrodu v Rači tento rok zredukovali dažde s krúpami a ľadovec. „Červené vína budú možno s predchádzajúcim ročníkom porovnateľné. Biele odrody nám poškodil ľadovec, nedosiahli sme takú cukornatosť a kvalitu ako minulý rok,“ povedal Miloš Ševčík z Villa vino Rača.
Mladé vína sú neohrabané
Mladému vínu v rámci mestských osláv o týždeň požehnajú v kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci. Mladé vína sú vo vinárskom roku vzácne, pretože sú prvé. Zrejú len minimálny čas, prakticky „neležia“, takže skladba ovocných tónov a kyselín je v nich ešte veľmi živá. Preto sú svojím spôsobom podľa vincúrov trochu neohrabané.
Oslavovať sviatok mladého vína začala Bratislava pred štyrmi rokmi. V tejto tradícii chcelo mesto nadviazať na oslavy mladého beaujolais.
V oslavách mladého vína však v súčasnosti slovenskí, českí, nemeckí a rakúski vinári tradíciu beaujolais predbehli. Kým Francúzi nové víno ochutnávajú a krstia už pol storočia tretí novembrový štvrtok, u nás sa piť začína už na Martina, 11. novembra.
Jana Parkrová

Vínko | stály odkaz

Komentáre

  1. Dobré víno
    No už se to zase blíží, začátkem září bude na Moravě burčák a dny otevřených sklepů. Už se těšíme,tak jako každý rok. Víno máme rádi, manželka pije spíš bílé sladší, a já si potrpím na červené suché. A poslední dobou si objednáme vždy na nějakou příležitost i nějakou lepší láhev tady https://vinigrandi.cz/cs/ mají tam super výběr vín a myslím že i kvalitní.
    publikované: 24.08.2021 03:52:34 | autor: Petr30 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014