HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Predstavenie

Volám sa Jožo. Tu sa môžeš dozvedieť o novinkách v odbore záhradníctvo v mojom okolí. Prajem Ti príjemné chvíle strávené s mojimi článkami.
Úvod
 
V prvom článku by som chcel uviesť zameranie tohoto blogu, aby každý vedel, čo v ňom môže nájsť.
Hádam teda najprv vyznanie.
 
Dovoľte, aby som aj Vás pozdravil a podelil sa i s Vami ako už s mnohými o radosť zo získavania skúseností a poznatkov zo štúdia na UTV pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, detašovanom stredisku Žilina. No nielen z toho. UTV nám pomáha aj pri udržiavaní si psychyckej kondície a duševného zdravia.
Záhradníctvo, priznám sa, ma chytilo úplne celého a neodvratne pred čtyrmi rokmi. Je to po dlhých rokoch odbor, ktorému som venoval celého seba aj pri štúdiu na UTV. Bola to forma vzdelávania, ktorá ma nezaťažovala a prinášala mi potešenie, nové, dosiaľ nepoznané krásno, vedomosti i skúsenosti iných, spústu krásnych zážitkov s kolegami v škole i na poučných exkurziách. Samozrejme, že i my študenti sme si odovzdávali vlastné skúsenosti, ktoré máme a zažili sme ich na vlastnej koži v praxi a teraz ich máme
možnosť konfrontovať či so spolužiakmi alebo s učiteľmi-prednášateľmi. Pri štúdiu na UTV sme sa
snažili uplatňovať naše teoretické znalosti v praxi, ktoré v našom veku (54) sme hltali s chuťou a veľmi zodpovedne. Inak to už asi ani nejde, len skúšať a overovať počutéa naučené.
Možno sa Vám to zdá ako fráza, ale nie je to v mojom prípade prehnané. Sám na sebe okusujem, aké to je zložité zavádzať novoty v záhradkárčení s ohľadom na rodinu, susedov či kolegov. Márne im budem vysvetľovať aké dobré, úrodné a výkonné sú napr. štíhle vretená, keď im to neukážem na mojej vlastnej záhrade prípadne sám sa o tom nepresvedčím vlastnou prácou s použitím vedomostí zo školy prípadne skúseností ľudí, ktorých som stretával pri štúdiu na UTV ale i pri návštevách záhrad či sadov skúsených harcovníkov.
Tu zasa musím spomenúť, že cítim veľkú zodpovednosť i povinnosť šíriť osvetu a zapájať aj mojich kolegov, priateľov a známych ale i Vás, ktorých to bude zaujímať, do procesu vylepšovania pestovania ovocia a zeleniny, skrášľovania okolia kvietkami či okrasnými rastlinami a tak aj im priniesť radosť a väčší úžitok z práce v záhradke prípadne na roli, aspoň takú ako mám ja sám. Dúfam, že i naďalej sa budeme dozvedať spoločne veľa užitočného a nového nielen o pestovaní či šľachtení na našom krásnom  Slovensku - doma, ale aj v zahraničí. Veľmi sa teším na prvé odrody nemeckých sliviek bez šárky, prvé plody nových rezistentných odrôd jabĺk na mojich štíhlych vretenách, bohatú úrodu zemiakov dopestovaných ekologicky či veľké strapce štepeného a sladkého hrozna z Rajca kde bývam.
Myslím si, že človek, ktorý má rád záhradu a prácu na nej nemôže byť zlý a preto by sme mali robiť hlavne my, ktorých nás baví záhradkárčenie osvetu vo svojom okolí, aby sme aspoň trošku vylepšili svet okolo nás i žitie v ňom. Budeme šťastní my, naše okolie i celá naša krásna krajina.
Prajem všetkým, ktorí sa obetujú a starajú o náš odborný rast veľa dobrého  zdravia  a  entuziazmu, ktorý  by ich  nemal  opúšťať, aby  bolo i druhým, ktorí prídu po nás dopriane pôžitku a radosti z práce v oblasti nám a dúfam, že i im tak milej a srdcu blízkej a aby mohli i oni napĺňať to krásne poslanie o ktorom som v predchádzajúcom hovoril.
 V nasledujúcich článkoch sa budem venovať postupnej rekonštrukcii záhrad a možno bude i Vám tak dobre ako mne teraz, keď som toto všetko absolvoval na vlastnej koži.
 
Aspoň úryvok z nasledujúceho textu:
...
Po citlivej výmene starých a prestárlych stromov či kríkov a likvidácii zaburinených častí ovocných záhrad nám po dvoch resp. troch rokoch začínajú nové ovocné dreviny prinášať kvalitnú úrodu, záhrada nám poskytuje relax, krásny pohľad na skalku prípadne jazierko s plávajúcimi rybičkami v ňom, pohľad do pukajúceho ohňa v krbe kolíšuc sa na hojdačke nás nesmierne ukľudňuje a pocit pri oberaní veľkých a sladkých strapcov hrozna alebo krásnych voňavých červených jabĺčiek je neopísateľný. Myslím si, že tá námaha a trochu premýšľania a práce stáli zato. Aj prechádzajúci okoloidúci alebo priatelia a známi pri návšteve majú čo obdivovať a kochať sa v našej nádherne osadenej záhrade. Naviac, bohaté skúsenosti a nové vedomosti pri rekonštrukcii záhrady nám môžu slúžiť ako neoceniteľný poklad pri styku s inými záhradkármi, ktorí majú podobné problémy so zostárnutou záhradou a našimi radami a postrehmi im môžeme veľmi pomôcť a povzbudiť ich ku rekonštrukcii ich záhradky. Zároveň tým pomôžeme i svojmu resp. nášmu okoliu. Veď
 
 
„Všetko dobré, čo urobíš druhým, sa Ti vráti“.
 
 
K tomuto všetkému by mala poslúžiť aj táto stránka.
 
 
Ďakujem Vám za trpezlivosť a dočítanie článku dokonca.
 
                                                                                                Váš jc.
 
 

 

 

 

    

    

Záhrada | stály odkaz

Komentáre

  1. obrazky
    su naozaj prekrasne a chutne, nech sa dari
    publikované: 08.11.2005 16:36:29 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. prosba
    v jednom z vasich clankov pisete o tanierovej korune pre slivkoviny. prosim vas popiste tento tvar. iste by to zaujimalo aj inych zahradkarov. dakujem anton.
    publikované: 10.02.2008 20:04:42 | autor: anton (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014