HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

NÁRODNÝ SALÓN VÍN

Po vzore zahraničných vinárov máme aj my na našom krásnom Slovensku národný salón vín a myslím si, že máme byť na čo hrdí. Naše slovenské vína sú vynikajúce s jemnými kyselinkami a plným telom. Mňam... Nazdravie !
 

Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku otvoril 26. októbra 2006 v historických pivniciach pezinského zámku unikátnu expozíciu 100 najlepších slovenských vín z názvom - Národný salón vín Slovenskej republiky.

Autorom myšlienky ako aj nositeľom vytvorenia projektu je Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku. Cesta od prvotnej myšlienky vybudovania stálej renomovanej expozície najkvalitnejších vín Slovenska k jej realizácii nebola krátka, ani jednoduchá. Bolo treba nájsť a spojiť sily, nápady, renomovanú odbornú záštitu a v neposlednom rade dostatok finančných zdrojov, aby sa tento odvážny, ale zmysluplný a zaujímavý projekt mohol uskutočniť.

Cieľom salónu vín je na jednom mieste ponúknuť stálu expozíciu o slovenskom vinohradníctve a vinárstve, jeho histórii a tradícii, a zároveň vytvoriť prezentáciu tých najlepších slovenských vín, s možnosťou ich degustácie a zakúpenia. Projekt sa podarilo umiestniť do autentických pivníc, kde sa víno dorábalo už pred mnohými storočiami, a je rozdelený do dvoch častí. V prvej časti -umelecko-historickej - má návštevník možnosť sa pútavou a štýlovou formou oboznámiť s históriou vinohradníctva a vinárstva na Slovensku. Expozícia je atraktívne doplnená o motívy súvisiace s históriou zámku a životom jeho dávnych obyvateľov. Návštevníci získajú zaujímavé a užitočné informácie o pestovaní viniča, o jednotlivých vinohradníckych oblastiach, o odrodách, pôdach, princípoch a kritériách degustácií, o snúbení jedla s vínom.

Dominantnou časťou salónu je unikátna kolekcia 100 najlepších vín Slovenskej republiky. Vína sa vyberali na základe štatútu vypracovaného v spolupráci Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku a Malokarpatskej vínnej cesty, systémom nominačných súťaží, do ktorých sa prihlásilo vyše 5000 vín z celého Slovenska. Záverečný výber 100 vín do salónu sa uskutočnil 9. júna 2006 v šiestich komisiách podľa systému OIV pod vedením prof. Malíka. Záštitu nad degustáciou prevzal prezident SR Ivan Gašparovič. Táto kolekcia prezentuje obrovskú vinohradnícku a vinársku rozmanitosť slovenských vinohradníckych oblastí. Predstavenú zbierku najkvalitnejších vín ocenia jednak vinárski odborníci, ako aj milovníci vína z radov laickej verejnosti. Kolekcia ročníka 2006 predstavuje 26 vín bielych suchých, 19 bielych polosuchých, 2 ružové vína, 43 červených tichých suchých, 1 červené tiché sladké, 7 tokajských a 2 sekty. Vína sú sprevádzané podrobným komentárom o výrobcovi, pôvode, kvalite, oceneniach a fyzikálno-chemických parametroch.

Projekt v celkovej výške 7 943 950,- Sk bol financovaný z fondov Európskej únie v rámci programu Iniciatívy Spoločenstva Interreg III A, Rakúsko - Slovenská republika, čerpaných prostredníctvom Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja, pričom z celkovej sumy bolo z fondov EÚ poskytnutých 7 546 752,- Sk, zvyšok vo výške 5%, t. j 397 198,- Sk vložil Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku. Ten okrem povinných 5 percent vložil aj ďalšie finančné prostriedky vo výške vyše 500 000,- Sk. Projektovou manažérkou je PHDr. Valéria Kaplanová, ktorá sa postarala o technickú a finančnú realizáciu projektu. Autorom architektonického návrhu je Ing. Arch. Tibor Majláth. Priestory pezinského zámku na umiestnenie expozície ako aj finančnú výpomoc pri realizácii projektu a degustácií vín poskytla spoločnosť Vitis Pezinok, s.r.o.

Partnermi Národného salónu vín SR sú mesto Pezinok, Turisticko-informačná agentúra rakúskeho vinárskeho mesta Poysdorf a Národní salón vin České republiky.

Národný salón vín SR je po celý rok otvorený v utorok - nedeľu, v čase od 11.00 hod. do 18.00 hod. V prípade organizovaných skupín sa termín dá dohodnúť aj individuálne mimo vyhradených otváracích hodín. Základný degustačný balík, v ktorom môžu návštevníci bez obmedzenia ochutnať v priebehu hodiny a pol všetky vystavené vzorky stojí 490,- Sk. Salón vín ponúka aj špeciálne degustačné balíky, ktoré sa prispôsobia potrebám jednotlivcov alebo kolektívom. Ponuka 5 bielych a 5 červených vín aj s odborným výkladom someliéra stojí 290,- Sk, kolekcia 3 bielych a 3 červených vín je v ponuke za 190,- Sk. Špeciality, ako sú ľadový zber alebo tokajský výber, sú tiež v ponuke, ich cena závisí od konkrétneho výrobcu, ceny sa pohybujú od 400,- až do 1000,- Sk za fľašu. Niektoré druhy vín sú už u výrobcov v súčasnosti vypredané, a tak Národný salón vín SR bude jedinou možnosťou, ako ich aspoň ochutnať.

Zväz výrobcov hrozna a vína očakáva, že Národný salón vín SR posilní európsku tradíciu a kultúru vína na Slovensku a napomôže vytváraniu nadnárodných vinárskych zoskupení, ktoré budú kultivovať vinársku kultúru Európy. Skúsenosti partnerov z okolitých krajín, ako sú Česká republika a Rakúsko, potvrdzujú veľký záujem o koncentrovanú výstavu a ponuku najlepších vín krajiny na jednom mieste, a to nielen ako turistickú atrakciu, ale aj pre účely prezentácie domácim a medzinárodným odborníkom z oblasti vinárstva.

Pravda – 17.2.2007

http://www.vinoteka-vinaren.sk/salon_vin_06.pdf  www.slovakia.cdfoto.net/nsvsr.htm


Vínko | stály odkaz

Komentáre

  1. Raz za mesiac si skočím
    hen neďaleko k Ostrožovičovi po Tokajské.
    publikované: 20.02.2007 14:07:59 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Nielen tam
    Je viacej miest na Slovensku, kde sa dá degustovať vinikajúce slovenské vínko. Ďakujem za záujem.
    publikované: 20.02.2007 14:11:30 | autor: jcernans (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Toť pravda.
    Rado sa stalo :)
    publikované: 20.02.2007 14:16:16 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014