HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vínko, vínečko

Nové správy o vínach z roku 2006 - fantázia
Zo suda vykukli čarovné vína roku 2006
MODRA - Po celú jeseň roku 2006 letel medzi vinármi chýr o výnimočnom víne z Bohom požehnaného ročníka. Ale až keď v marci tohto roka vína vykukli zo suda, mohli vinári z plného hrdla zakričať: áno máme neobyčajné víno.
Prvú zvesť o tom, že vína vysoko prečnievajú nad obvyklú úroveň, poslala modranská výstava vín Vitis Aurea, ktorú zorganizoval modranský spolok vinohradníkov Vincúr.
Jej siedmy ročník obsadilo 422 vín zo Slovenska, Moravy, Rakúska. Toľko sa ich v Modre nikdy nezišlo. Už to svedčilo o žičlivosti minulého vinárskeho roku. „Vinári, ktorí sa prv odvážili poslať jednu - dve vzorky, si trúfli súťažiť s ôsmimi aj desiatimi," vysvetlil zvýšený záujem pravidelný degustátor súťaže Vitis Aurea Jozef Kováč.
Aj skladba vín bola nezvyčajná. S prívlastkovými vínami akoby sa vylial veličizný sud. „Len výberov z hrozna, teda vín s obsahom cukru od 25 do 26 stupňov bolo rovných sto, čo je najlepší dôkaz o tom, že vlaňajšok vinárom doprial slnka vysoko nad obvyklú mieru," povedal predseda 8 hodnotiacich komisií Vladimír Sodoma.
Vinári v Modre nešetrili na adresu podmienok roka 2006 superlatívmi. Moravan Stanislav Málek, ktorého Modrania poctili cenou primátora za najvyššie ohodnotený Veltlín zelený, však prekonal všetky vyhlásenia, keď označil vlaňajšok za ročník tisícročia. Len trojhektárový moravský vinohradník dodáva vína na Pražský hrad. „Isteže nie som Matuzalem, aby som posúdil tisíc rokov dozadu, ale na Šľachtiteľskej stanici vo Veľkých Pavloviciach na Morave, kde pracuje môj syn, vyhodnotili podľa historických záznamov rok 2006 z hľadiska klimatických podmienok za rok nemajúci páru," zdôvodnil svoje tvrdenie Málek.
Za taký ho považuje aj Vladimír Mrva. Ten mal v Modre opäť raz veľkú žatvu. Jeho Devín bobuľový výber, testovaný aj v Pravde, bol vôbec najvyššie ohodnoteným vínom výstavy. Vína roka 2006 označil Mrva za pevné, mohutné, neporovnateľne lepšie ako v poslednom desaťročí skvelom roku 2000. Ale sú to aj vína alkoholickejšie ako obvykle.
A práve vysoký obsah cukru viacerých vinárov zradil. „Namiesto exkluzivity sa im narodilo silné alkoholické víno, ktoré v ústach zanecháva nepríjemný horký, až pálivý dojem," opísal nepodarky ročníka 2006 znalec vína Jozef Kováč.
Určite vám ho však napraví „iba" akostné víno Rizling vlašský, šampión bielych suchých vín, od Skaličana Lojza Masaryka. „Už keď som ho prvý raz položil do úst, ohúrila ma jeho krása. Hneď som vedel, že tento vlašáčik pôjde do sveta a bude sa o ňom písať." Nuž v Modre sa Masarykovo želanie splnilo.
Rok 2006 ponúkne veľa krásnych vín. Z červených vyhralo Svätovarinecké ročník 2005 od Vladimíra Dudu. Skvelí mladíci s dátumom narodenia 2006 si musia na svoju chvíľu počkať. O rok až dva to budú famózne vína, aké Slovensko v červených ešte nemalo.
Jozef Sedlák
 

Vínko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014