HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Na cestách po ostatných výstavách v žilinskom regióne

Hlboké, Rajec, Kotešová, Belá, Raková, Bytča - tam sú záhradkári, ktorí sa každoročne prezentujú svojimi výpestkami na výstavách ovocia, zeleniny a kvetov. Je to naozaj krása a pochvala im patrí aj za to, že zapájajú do tejto aktivity aj deti z materských a základných škôl. O ich celoročnej práci hovoria aj fotky v albumoch na linke Moja Galéria.
Na cestách po výstavách.          
           V jeseni, v pooberačkovom období, aktívne záhradkárske orga­nizácie usporadúvajú výstavy ovocia a zeleniny, aby sa nielen pochválili svojou prácou, ale aby začínajúci záhradkári mali možnosť na vlastné oči vidieť a vybrať si správnu odrodu hlavne najkonzumovanejšieho ovocia – jabĺk, ale i hrušiek, sliviek, hrozna, ba aj zemiakov a inej zeleniny.
 
           Takáto výstava ovocia, zeleniny, kvetov a výrobkov z darov zeme bola 12.-14.9.2015 v Hlbokom nad Váhom. Miestne záhradkárky a záhradkári pripravili naozajstnú pastvu pre oči a chuťové bunky. Aj keď výstava bola pomerne zavčasu, (obyčajne bývajú až koncom 9.mesiaca a neskôr), ovocie bolo na túto dobu veľmi pekne vyfarbené. Vzorky starších odrôd sa dopĺňali s novšími. Vkusné aranžmány detí zo základnej školy sa dali prezerať nekonečne dlho. Postavičky rôznych žánrov, zvieratká a iné výtvory boli úžasné. Kombinácia zeleniny, ovocia, látky, papiera, dreva, slamy bola v súhre s ich detinskosťou. Na výstave nechýbali ani rarity, teda zdeformované výpestky zeleniny napr. zemiaky v tvare srdiečka, mrkva ako milenci a podobne. Pre nás starších bola pripravená aj degustácia ovocných vín, výrobkov ako šťavy, mušty, sirupy, nátierky a iné. Výborne chutil aj domáci chlebík, určite aj ku gulášu, ktorý varili chlapi.
 
            Ďalšia výstava sa konala v Rajci v dňoch 27.- 29.9.2015. Pri príchode na ňu sme boli očarení krásou a množstvom vystavených exponátov jabĺk, hrušiek, hrozna, rôznej zeleniny ale i exotických rastlín, nádherných aranžmá s kvetov, doplnených prácami detí z dvoch materských škôl a z dvoch základných škôl, ktoré vyzdobili výstavnú miestnosť doslova exkluzívne. Bolo vidieť, že deti sa na výstavu pripravovali počas celého roku s radosťou a krásnymi nápadmi. Rajeckí záhradkári veľmi obetavo a s vkusom pripravili doslova pastvu pre oči návštevníkov a prezentovali to, čo dopestovali celoročnou poctivou prácou v záhradách. Za to im patrí chvála a vďaka. Snažili sa neúrekom, veľmi náročnú prípravu výstavy zvládli excelentne, veď celkovo sa na výstave zúčastnilo 43 vystavovateľov s 371 exponátmi, z toho z ovocia 188, zeleniny 126, kvetov 23 a ostatného 34.
 
            V dňoch 3.-5.10.2015 sa konala výstava ovocia, zeleniny, kvetov a výrobkov z výpestkov v priestoroch kultúrneho domu v Kotešovej. Ako už tradične, bola veľmi pekná, krásne vyfarbené ovocie dopĺňali kolekcie zeleniny a úžasných kvetov. Veľa obetavých záhradkárov pripravilo pre návštevníkov ozajstnú pastvu pre oči, obdivovali sme kompozície zo živých kvetov v rôznych nádobách, košíkoch upletených vlastnoručne, aranžmá z čestvých hríbov. Nechýbal ani chlapík z handier ktorý reže kapustu. Priniesli dokonca surfínie z okna 2 m široké a dlhé 1,5 m v celku. Veru, mali čo robiť, aby sa im to pri prenose do sály nepoškodilo. Videli sme množstvo rôznych kompotov, šalátov a iných výrobkov kotešovských usmievavých žien. Záhradkári v Kotešovej majú veľkú podporu starostu obce, a na ich aktivitách je to aj vidieť.
 
            Ďaľšou zástavkou na ceste po výstavách bola Belá. Belskí záhradkári, aj keď ich je „pomenej“, dlhé roky dokážu vystaviť ovocie, najmä krásne jablká odrody Rubín. No nielen tie, venujú sa rozširovaniu aj najnovších odrôd. Dokonca pestujú aj vinič a krásne strapce hrozna sme mali možnosť i ochutnať. Výstavu, ako vždy, obohatli aj školáci so svojimi výpestkami a vyzdobili jedáleň školy s výkresmi a rôznymi exponátmi z darov zeme. Za to si vyslúžili každý sladkú odmenu-veľkú čokoládu.
 
            Výstava, ktorú sme si boli pozrieť v nedeľu 5.10.2015 bola v Rakovej. Výstavy u nich bývajú veľkolepé s množstvom exponátov, vyzdobenou sálou kultúrneho domu a rôznymi raritami. Nebolo to inak ani teraz. Na výstave upútali najmä nádherné hrušky, ktoré sa tohto roku urodili hádam každému záhradkárovi. Vystavovali tu aj ich priatelia z Moravy a Poľska. Pri vstupe sme mohli ochutnať jablkový mušt, ktorý lisujú rakovskí záhradkári vo vlastnej muštárni. Nezabudli nás pohostiť, ako už tradične s jablkovými koláčikmi ale aj iným.
Vďaka všetkým týmto záhradkárom zo spomínaných dedín a prajeme im veľa chuti aj do budúcej sezóny.
 
      Bytča už tradične pripravuje takéto výstavy. Tentokrát bola pripravená nie veľkolepá, ale s úžasným citom a vkusom. Jednotlivé exponáty ovocia boli vystavené na štvorcových stoloch doplnené vkusnými aranžmánmi, kvetinovými doplnkami a zeleňou. Nechýbali ani školské „výmysly“  a ani škôlkárske zvieratká z ovocia a zeleniny. Veľmi zaujímavá a dosiaľ nevídaná na výstavách bola expozícia vyše 20 odrôd českého cesnaku s možnosťou jeho nákupu.

 


Záhrada | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014