HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zas niečo o slovenskom víne

Veltlínske zelené ako perla slovenských vín - chýrne, len treba okoštovať. Napríklad Veltlín ročník 2006 zo Chateau Topoľčianky - super.
Pravda – 31.8.2007
Víno je ako erb krajiny
Pitie vína podlieha rôznym módnym trendom. Po revolúcii začala na Slovensku vznikať nová vinárska spoločnosť. Vkus vinárov a ešte viac milovníkov vína ovplyvnilo zahraničie. Slováci sa dostali do sveta a ochutnali pestrú paletu vín.
Vznikli prvé špecializované obchody s vínom a v nich sa objavilo množstvo lákavých zahraničných vín. Dve vína udali tón - Chardonnay z bielych a Cabernet Sauvignon spomedzi červených vín.
Tieto dve francúzske vína ešte aj dnes určujú vkus milovníkov vína. Módnu vlnu razom vycítili aj vinohradníci a obe odrody začali rozširovať vo svojich viniciach. Sú to nesporne kvalitné vína a občas sa vydaria vyrobiť v mimoriadnej kvalite aj na Slovensku. Mrva a Stanko vyrobili v ročníku 2006 dokonca Chardonnay, ktoré získalo v Paríži striebornú medailu a zaradili ho medzi sto najlepších Chardonnay sveta.
Nájde sa aj celá séria skvelých kabernetov. V Národnom salóne vín možno ochutnať šesť, každé iného strihu. Jedno v podaní spoločnosti Janoušek Fischer, ďalšie od Milana Skovajsu, Milana Pavelku a dve z Vitisu Pezinok.
Horúce letá modrým odrodám žičia a červené je z nich krásne.
Napriek tomu však každá vinárska krajina stavia na osvedčených hodnotách. Rakúšania sa napríklad vrátili k Veltlínskemu zelenému a Rýnskemu rizlingu. Dnes sa Gruwe, tak sa volá veltlín v anglicky hovoriacich krajinách, podáva v Londýne, New Yorku aj Tokiu ako rakúsky vínny zázrak. Česi ho v roku 1997 predstavili britskej kráľovnej Alžbete II. na Pražskom hrade ako ,,svoju“ vinársku perlu.
            Zato u nás Veltlínske zelené akoby stratilo ,,glanc“. Pritom ide o najpestovanejšiu odrodu v krajine. Jej potenciál nie je docenený - jedni hovoria, že veltlínu je príliš veľa, a dodajme, že aj dosť ošúchaného, takého, aký si uchovali ľudia z čias socializmu, keď hnaný k vysokým úrodám, strácal svoj osobnostný charakter.
            Sú však ľudia, čo veltlínu opäť robia dobré meno. Janoušek s Fischerom majú skvelý výber z hrozna, Marián Bočko bobuľový výber a ľadové víno v podaní Veltlínskeho zeleného ponúka Ladislav Šebo. Títo muži si uvedomili úžasné možnosti tejto odrody a vybrúsili ju do podoby klenotu.
            František Lipka, prezident Medzinárodnej jury pre udeľovanie cien O. I. V - medzinárodnej organizácie pre vinič a víno, po degustácii na druhom ročníku Národného salónu vín zrejme nie náhodou povedal, že netreba podliehať móde a zriekať sa vynikajúcich, osvedčených odrôd a vín. Medzi najlepšími slovenskými vínami bielymi suchými sa vždy nachádzajú veltlíny, vlašáky, ryňáky a málokedy Chardonnay, hovorí Lipka, ktorý z titulu svojej funkcie degustoval najlepšie Chardonnay sveta. Ochutnajme teda naše pôvodné odrody, aby sme sa presvedčili o pravdivosti Lipkových slov.
Jozef Sedlák

Vínko | stály odkaz

Komentáre

  1. ja mam veltlin rada :)
    publikované: 11.09.2007 10:34:28 | autor: bv (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. diky diky
    vcera som si kupil:)...bola v tescu akcia:)...takze uvidime
    publikované: 11.09.2007 10:39:37 | autor: precoAJJAnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014