HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Žilinčania ochutnávali vína

Žilinčania žili dva dni kvalitným vínom. Vinofest 2007 bola exkluzívna prehliadka vín z celého sveta, spojená s verejnou ochutnávkou vo Ville Nečas. Verejnosť mala možnosť za 500-korunový poplatok ochutnať stovku vín bez obmedzenia.
 

Nový čas – 11.7.2007

Žilinčania ochutnávali vína

Podľa ohlasov domácich a zahraničných účastníkov išlo o akciu na najvyššej medzinárodnej úrovni, podľa pravidiel Európskej únie. Tohtoročnú medzinárodnú degustačnú komisiu tvorili 15 experti z rôznych štátov sveta. „Ochutnávali viac ako 200 vzoriek vína. Hodnotili sa tri kategórie - biele suché, biele ostatné a červené vína. Najlepšie víno biele suché je Chardonay 2006 zo Slovenska, biele sladké Welschriesling 2004 z Rakúska a najlepším červeným vínom je De nuta 2004 z Talianska,“ povedal prezident podujatia Fedor Malík.

(pk)

  

Plus jeden deň – 11.7.2007

Šéf Vinofestu má Tokaj z roku 1903

Experti ohodnotili v Žiline vyše 200 slovenských i svetových vín

JANA PUSTAYOVÁ

ŽILINA - Zo svetových značiek bodovali rakúske a talianske vína, z našich získalo titul šampióna Chardonnay 2006 z Trnavy. Udialo sa tak na Vinofeste, prestížnej prehliadke svetových i slovenských vín, ktorá sa skončila včera v Žiline.

Spoločnosť Trunk a žilinská Villa Nečas prvýkrát organizovali Vinofest mimo Bratislavy. Na prestíži mu to neubralo - medzinárodná komisia 15 expertov zodpovedne posúdila vyše 200 vzoriek svetových i slovenských vín. „Pri päťdesiatej degustačnej v z o rk e sú už zmyslové orgány poriadne upracované,“ podotkol riaditeľ podujatia Dimitrij Safončík. „Ale je zážitkom pozorovať pri degustácii svetové kapacity.“ Experti na čele s medzinárodne uznávaným slovenským odborníkom Fedorom Malíkom spomedzi bielych suchých vín najvyššie ocenili Chardonnay 2006 trnavských vinárov Mrvu a Stanka. Víťazstvo medzi ostatnými bielymi vínami si odniesol rakúsky Welschriesling Eiswein z roku 2004 od Migsich Burgenland. Najlepším červeným vínom sa stala talianska Tenuta ročník 2004 produkcie Mazzei.

            Tohtoročný Vinofest hostila žilinská Villa Nečas. Má výbornú vinotéku, ktorá ponúka 3 800 fliaš vína rôznych značiek. V pôvodnom tehlovom suteréne z 18. storočia skladujú vínny mok pri teplote 12 stupňov a 80-percentnej vlhkosti. Dimitrij Safončík, riaditeľ Villa Nečas, má v súkromnej zbierke aj vzácny a dodnes pitný Tokaj z roku 1903! Pochádza z vínnej kolekcie anglického herca Sira Anthonyho Hopkinsa. Riaditeľ síce nechcel prezradiť jeho cenu, ale vraj ho kúpil výhodne.

PS.

V dododatku uvádzam adresu miesta, kde sa toto nádherné podujatie na medzinárodnej úrovni konalo. 

http://villanecas.sk/

 


Vínko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014